Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ηλεία. Τετέλεσται! Πνίγηκαν στη λάσπη καρπούζια, τομάτα, πατάτες, κηπευτικά!

 
JAS 7056
 
του Γιάννη Σπυρούνη
 
Δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης - Ζημιές σε όλες τις υπαίθριες καλλιέργειες - Κραυγή απόγνωσης από τους αγρότες - Βολές κατά ΓΟΕΒ για ακαθάριστα κανάλια
 
Οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζουν μέσα από τα πλημμυρισμένα χωράφια στις εκτάσεις της Βουπρασίας, της Μυρσίνης, της Αρετής και άλλων περιοχών του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Οι αγρότες βυθίζονται στην λάσπη της απόγνωσης που έχει καλύψει τις καλλιέργειές τους. Μέσα σε ένα χρόνο δεύτερη φορά η φύση τους χτυπά αλύπητα. Για κάποιους που οι αντοχές είναι μειωμένες, ίσως είναι το τελειωτικό χτύπημα σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα μέτρα της κρίσης… Πέρα από τη φύση κάποιοι αγρότες αναζητούν ευθύνες από τους αρμόδιους του ΓΟΕΒ και του ΤΟΕΒ. Είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα για να βρουν το δίκιο τους. Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα που δέχεται ο πρωτογενής τομέας και η αγροτιά τους εξωθούν πέρα από τα όρια τους. Τι κι αν επιμένουν να θέλουν να καλλιεργούν, βλέπουν πως αυτό πλέον τείνει να γίνει άθλος για τους περισσότερους, που δεν μπορούν να τον αντέξουν.

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο πολύ οι αγρότες στην περιοχή του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης καταλάβαιναν πως η κακοκαιρία που βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν θα έφευγε χωρίς συνέπειες για τις καλλιέργειες. Έφτασε να βρέχει συνεχόμενα για 12 ώρες από τις 2 το μεσημέρι έως τα ξημερώματα, με αμείωτη ένταση. «Το πρωί θα δούμε την έκταση των ζημιών» μας έλεγαν το βράδυ του Σαββάτου γεμάτοι ανησυχία. Και δυστυχώς το πρωί της Κυριακής δεν τους διέψευσε. Από νωρίς, με το πρώτο φως της ημέρας έτρεξαν στα χωράφια τους. Οι εικόνες που αντίκρισαν αποκαρδιωτικές. Καμία υπαίθρια καλλιέργεια δεν είχε γλιτώσει από το κακό… Καρπούζια, είτε πρώιμα, είτε μεσοπρώιμα, είτε πάλι όψιμης παραγωγής, πεπόνια, βιομηχανική τομάτα, καλαμπόκια, πιπεριές, μελιτζάνες, ακόμα και ροδόνες, βρέθηκαν μέσα στο νερό… Πολλοί παραγωγοί ξέσπασαν σε δάκρια… άλλοι εξοργισμένοι απειλούσαν θεούς και δαίμονες. Και άλλοι αναζητούσαν ευθύνες σε τοπικούς παράγοντες γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα δεν ήταν προετοιμασμένα να δεχθούν μεγάλες ποσότητες νερού.

Η δημοτική αρχή από την άλλη είναι έτοιμη να ζητήσει εκ νέου παράταση της κηρυγμένης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που υφίσταται η περιοχή από την προηγούμενη μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης στις 22 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Και καλά – καλά δεν έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες για εκείνη την καταστροφή. Ένα άλλο και πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τους παραγωγούς είναι ποια στάση θα κρατήσει ο ΕΛΓΑ στην προκειμένη περίπτωση, καθώς επικρατεί σύγχυση με την ερμηνεία του κεφαλαίου που αφορά στον κανονισμό για την υπερβολική ή άκαιρη βροχόπτωση…

Χθες το πρωί στην περιοχή βρέθηκαν ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ και οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Παλαιολόγος, Ανδρέας Μίγκος, Λάμπης Δημόπουλος και Τάσος Μυλωνόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών Λάμπης Αριστειδόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος και άλλοι φορείς που πραγματοποίησαν αυτοψία σε πληγείσες εκτάσεις, ώστε να σχηματίσουν την εικόνα που θα μεταφέρουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για το πλαίσιο της στήριξης των πληγέντων.
 
 
Ψάχνουν τον ΕΛΓΑ οι φορείς

Ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος, εξήγησε πως ξεκίνησε η κακοκαιρία που έφτασε στο να σπάσουν και αναχώματα στην περιοχή και να προκληθούν ακόμα μεγαλύτερες ζημιές. «Οι αγρότες καταστράφηκαν εντελώς. Ήταν απότομη και μεγάλη η βροχόπτωση. Καλούμε τους φορείς να έλθουν να δουν τις ζημιές και να αποζημιώσουν τον κόσμο. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να σταθεί στο πλευρό του αγρότη. Πληρώνουν ΕΛΓΑ και ΕΛΓΑ δεν βλέπουν. Να κινητοποιηθούν όλοι για την επαρχία και τον πρωτογενή τομέα. Αν δεν δουλέψει ο πρωτογενής τομέας δεν θα πάρει κανένας τίποτα. Και η δική μου καλλιέργεια είναι πλημμυρισμένη. Ο ΕΛΓΑ γιατί ασφαλίζει καλλιέργειες που δεν μπορεί να αποζημιώσει. Όπως μια ασφαλιστική πληρώνει όταν τρακάρεις με το αυτοκίνητό σου, έτσι και ο ΕΛΓΑ πρέπει να αποζημιώνει τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά. Να σταθούν στο πλευρό του ασφαλισμένου. Παίρνουν πολλά λεφτά από τους αγρότες» είπε μεταξύ άλλων.
 
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ μίλησε για το διπλό χτύπημα του καιρού στην περιοχή σε μικρό χρονικό διάστημα. «Δυστυχώς μια φορά το χειμώνα και μια φορά το καλοκαίρι, ο καιρός μα «χτύπησε». Όλος ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης έχει εκτεταμένες ζημιές. Μετά τη χθεσινή έντονη βροχή και κακοκαιρία οι καταστροφές είναι μεγάλες σε όλες τις καλλιέργειες. Οι αγρότες μας για δεύτερη φορά παθαίνουν μεγάλη ζημιά. Ζητήσαμε άμεσα την κινητοποίηση του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας και μίλησα με τους αντιπεριφερειάρχες. Πιστεύω ότι από αύριο θα ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ. Ενημερώνω και τους βουλευτές να έρθουν να δουν την κατάσταση. Γιατί πραγματικά η ζωή του αγρότη έχει τελειώσει στο νομό μας και ειδικότερα στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης».
 
 
Οργισμένοι οι αγρότες

Ο αγρότης από τη Βουπρασία Ανδρέας Σπατιώτης ανέφερε ότι «Η Βουπρασία χτυπιέται για άλλη μια φορά από τα καιρικά φαινόμενα. Βλέπουμε την αλλαγή του κλίματος πως επηρεάζει μέσα στο καλοκαίρι τα πάντα. Οι υπαίθριες καλλιέργειες υπέστησαν το πιο οδυνηρό πλήγμα. Δυστυχώς η περιοχή μας φαίνεται πως έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα στην αλλαγή του κλίματος και οι παραγωγοί κλαίνε και οδύρονται. Η πολιτεία δεν βρίσκεται και πάλι στο πλευρό του αγρότη. Σήμερα έπρεπε να βρίσκονται από νωρίς το πρωί εδώ. Δυστυχώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο λόγω πέρας προθεσμίας ο ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει κάποιες καλλιέργειες. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η κατάσταση με τα απανωτά χτυπήματα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δυστυχώς θα ζήσουμε πρωτόγνωρες στιγμές για την περιοχή μας. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων αλλά μας βλέπω από Σεπτέμβρη να είμαστε πάλι στους δρόμους, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο είμαστε στα όρια της φτώχιας». 
 
Με δάκρυα στα μάτια ο αγρότης Χρήστος Παπαδόπουλος φανερώνει την απόγνωση στην οποία βρίσκεται. «Τα έχασα όλα. Δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Τριάντα στρέμματα καρπούζι είχα… Δεν έμεινε τίποτα. Δεν μπορώ άλλο να ζήσω. Πως θα ζήσουμε…; Δεν μπορώ άλλο. Τόσο πολύ αυτό το κράτος. Δεν βλέπει τις ανάγκες τις μεγάλες; Τι πρέπει να κάνουμε να πάρουμε καραμπίνες; Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το πράγμα. Τα λόγια μας δεν πιάνουν;» αναρωτήθηκε… «Τα νερά ήρθαν από το αρδευτικό κανάλι. Έχουμε πνιγεί πολλές φορές από αυτό. Δεν περιμέναμε κακοκαιρία μέσα στο καλοκαίρι, αλλά για τα κανάλια έπρεπε να έχουν πάρει τα μέτρα τους οι υπεύθυνοι. Άλλο το νερό του Θεού και άλλο ο χείμαρρος μέσα από το ποτάμι» μας εξήγησε.
Ο αγρότης στη Βουπρασία Κώστας Κοτσιράς τόνισε πως μόνο με σωσίβια μπορούν να μπουν στις καλλιέργειες. «Μας αναγκάζουν, τα ασφαλίζουμε, τα προπληρώνουμε και τώρα δεν εμφανίζεται κανείς. Μόνο βόλτες με τα ελικόπτερα ξέρουν να κάνουν για πάρτι τους. Μόνο ο εκλογικός νόμος τους νοιάζει. Τον έχουμε γραμμένο τον εκλογικό νόμο και εμάς μας έχουν γραμμένους προ πολλού. Τελειώσαμε… Μπείτε στην καλλιέργεια. Θέλουμε σωσίβια να μπούμε μέσα. Τους νοιάζουν οι πρόσφυγες. Ναι να πάνε, αλλά για εμάς ποιος θα νοιαστεί. Πληρώνουμε και προπληρώνουμε και κανείς δεν εμφανίζεται. Τι θα πάρω εγώ αύριο; Ο γεωπόνος θέλει τα λεφτά του. Πέρασε η σκύλα το λαγό, από τα έξοδα. Είναι να αγριεύει το μάτι μας…».
 
Εξαγριωμένος ο Σταύρος Παπαδόπουλος δεν ήξερε τι να πρωτοπεί για το νέο κακό που βρήκε την καλλιέργειά του. Έβαλε κατά του ΓΟΕΒ και του ΤΟΕΒ και των επικεφαλής για τις πλημμύρες και τους καταλόγισε ευθύνες. Μίλησε για τις ζημιές του παρελθόντος που δεν ελήφθησαν μέτρα και ζήτησε από τους υπευθύνους να παραιτηθούν. «Όταν εγώ είμαι σωστός για μένα ισχύει ο νόμος. Να ξέρω. Θέλω τον κ. Γιούνκερ εδώ, αυτούς που βγάζουν τα προγράμματα, τους αλήτες που τα τρώνε, να δούμε ποιος αγρότης τα τρώει» είπε σε μια στιγμή μεγάλης έκρηξης.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου