Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Εντυπωσίασε ο Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου στην καρδιά της Λευκωσίας

 
 
Ενθουσίασε το κοινό μια ακόμη φορά ο συναρπαστικός Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων, που φέτος εντάσσεται στο πλαίσιο των 10 χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου Κύπρου.
 
Στον συναρπαστικό Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας την Κυριακή, 26 Ιουνίου, διαγωνίστηκαν δέκα πρωτότυπα αυτοκίνητα με συλλέκτες που απορροφούσαν ηλιακή ακτινοβολία τροφοδοτώντας τους κινητήρες με ενέργεια. Η αλλιώτικη αναμέτρηση με μόνο καύσιμο τον ήλιο, πρόσφερε ένα μοναδικό θέαμα σε δεκάδες ντόπιους και ξένους.
 
Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αυγόρου με το όχημα Hyperion 1, τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα της Club “RA” Limassol με το όχημα First, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε το όχημα Hyperion 2 της Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αυγόρου. Το βραβείο καλύτερου σχεδιασμού απέσπασε το όχημα Ερμής της Σχολής Αγίου Λαζάρου Λάρνακας που σχεδίασε ο μαθητής Χρήστος Ηλία. Τιμητικά βραβεία δόθηκαν επίσης στις ομάδες Club “RA” Limassol με το όχημα Little Sunny, στην Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου, στην Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου με το όχημα Φοίβος, στην Ελληνική Σχολή Pascal και Pascal English School με το όχημα Solevo 5, στην ομάδα SunRacers με το όχημα SunRacer και στην ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Κύπρου που κατασκεύασαν ηλιακό υβριδικό ταξί, το οποίο βραβεύτηκε στα Stelios Awards 2015.
 
Η Πανηγυρική Τελετή Απονομής των βραβείων στους νικητές πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Δημαρχείου Λευκωσίας και τα βραβεία απένειμαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, o Δήμαρχος Κυθραίας Δρ Πέτρος Καρεκλάς και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Κύπρου Ευριπίδης Στεφάνου.
 
Ο Αντιπρόεδρος Διοίκησης του Ινστιτούτου Κύπρου Μιχάλης Γιάγκου ανέφερε ότι, ο φετινός αγώνας εντάσσεται στο πλαίσιο των 10 χρόνων από την ίδρυση του ΙΚυ, ενώ τόνισε ότι η εμπλοκή των νέων σε τέτοιους αγώνες προκαλεί το ενδιαφέρον τους για την καινοτομία, την έρευνα, τις επιστήμες, την τεχνολογία, αλλά και την ανάπτυξη και αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τονίζοντας, ότι χιλιάδες αυτοκίνητα κινούνται στους δρόμους της Κύπρου, εκπέμποντας επιβλαβείς ρύπους, ενώ πρόσθεσε ότι η ηλιακή ενέργεια αποτελεί για την οικονομία της χώρα μας και ειδικότερα για τον τομέα των μεταφορών, τη μόνη μακροπρόθεσμη, αναπτυξιακή και βιώσιμη λύση.
 
Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε το Σάββατο 25 Ιουνίου με μια εντυπωσιακή παρέλαση των ηλιακών οχημάτων, που διέσχισαν τις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, καταλήγοντας στην Πλατεία Ελευθερίας όπου το κοινό θαύμασε από κοντά τα μοναδικά αυτοκίνητα, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν φοιτητές και μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στον αγώνα.
 
Η διοργάνωση του Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το Ινστιτούτο Κύπρου, ως επιστημονικό κέντρο αριστείας με έντονη δραστηριότητα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνεχίζει τη δράση του και τον αναπτυξιακό του ρόλο στον τομέα της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, καθώς και της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στους αντίστοιχους τομείς, στοχεύοντας στην προαγωγή της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και δημιουργώντας τις προοπτικές για άμεσα μελλοντικά οφέλη.
 
Τον Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων στήριξαν με την παρουσία τους παράγοντες από την πολιτική, επιχειρηματική και κοινωνική ζωή του τόπου και Χορηγοί ήταν: Medochemie, RCB Bank Ltd, KPMG, Alpha Bank, Εθνική Ασφαλιστική και NEMESIS/Cyfield. Υποστηρικτές: η Τροχαία Λευκωσίας και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Η εντυπωσιακή εναέρια κινηματογραφική λήψη της κούρσας ηλιακών αυτοκινήτων ήταν μια ευγενική προσφορά του εργαστηρίου μη-επανδρωμένων συστημάτων (USRL) του Ινστιτούτου Κύπρου.


πηγή: https://filoksenos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου