Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Συνάντηση για την προώθηση της Γεωργίας Ακριβείας στην Ελλάδα


Συνάντηση για την προώθηση της Γεωργίας Ακριβείας στην ΕλλάδαΟ αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκος Μπόλαρης συναντήθηκε με τον Βουλευτή Έβρου κ. Γεώργιο Καΐσα και τον συνεργάτη του και εκπρόσωπο του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Δ2020 κ. Κώστα Γκουρλουμένο.
 
Το θέμα της συνάντησης ήταν οι δυνατότητες της ρομποτικής στην παροχή υπηρεσιών Γεωργίας Ακριβείας, με την χρήση Αγροτικών Drones και οι τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής στην Αγροτική Παραγωγή της χώρας μας, όσο αφορά:
 
α. Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του παραγόμενου εγχώριου αγροτικού προϊόντος (αύξηση απόδοσης με ταυτόχρονη μείωση κόστους παραγωγής αφού ο παραγωγός θα χρησιμοποιεί το λίπασμα και το νερό στοχευμένα, εκεί που χρειάζεται, όταν το χρειάζεται και όσο το χρειάζεται),

β. Την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Γεωργίας (ελαχιστοποίηση της μόλυνσης των υπογείων υδάτων η οποία προκαλείται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων και φαρμάκων)

γ. Την έγκαιρη και άμεση αποζημίωση των αγροτών από φυσικές καταστροφές. (π.χ. Ένα drone μπορεί να εκτιμήσει την ζημιά από πλημμύρα σε 1600 στρέμματα με πτήση μιας μόνο ώρας και μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση του φαινομένου, κάνοντας το χρόνο απόκρισης και διεκπεραίωσης του ελέγχου κατά πολύ μικρότερο από τα σημερινά δεδομένα του ΕΛΓΑ).
 
Η τεχνολογία αυτή από δορυφορική μετατρέπεται σε ρομποτική και πλέον η χρήση των drones είναι φθηνή και εφαρμόσιμη. Βασίζεται δε σε τεχνολογία της NASA και συγκεκριμένα στην παραγωγή χαρτών NDVI – Κανονικοποιημένου Δείκτη Βλάστησης με μέτρηση της αντανάκλασης της κοντά στο υπέρυθρο ακτινοβολίας από το φύλλωμα των φυτών. Η αποτύπωση αυτή σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση ευρωστίας του φυτού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πρόκειται για μια αγορά που ξεκινά τώρα και η αξία της υπολογίζεται σε 85 δις δολάρια μόνο στις ΗΠΑ έως το 2025.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στην θετική εμπειρία του από την ερευνητική εργασία των Γεωπονικών Πανεπιστημίων στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας, υπογράμμισε την πρόσφατη ενημέρωσή του για χρήσεις drones από το Agriculture Research Organization – Volcani Center στο Τελ Αβιβ και εξέφρασε την πολιτική βούληση για την υιοθέτηση των νέων και καινοτόμων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, κάτι που αποτελεί δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Η ανάπτυξη συνεργιών με συναρμόδια Υπουργεία, Α.Ε.Ι., ερευνητικά κέντρα και κατασκευαστές θα οδηγήσει όχι μόνο στην εφαρμογή της ρομποτικής γεωργίας αλλά και στην παραγωγή των μέσων υλοποίησής της (Drones και ειδικό λογισμικό) από ελληνικές εταιρείες και πανεπιστημιακά ιδρύματα, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου