Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Οικολογικά «γεννήθηκα» στη Ζάκυνθο

 
 
 
Όταν στις αρχές του ’90 η περιοχή έβραζε από φασαρίες με κτηματίες, ξενοδόχους, αλλά και παράνομους επιχειρηματίες που ήθελαν τις παραλίες και τις θάλασσες του νησιού γεμάτες από μαγαζιά, ξαπλώστρες, ξενοδοχεία, ταχύπλοα και άδειες από τα «ενοχλητικά» ερπετά, οι θαλάσσιες χελώνες έγιναν η πρώτη μεγάλη, πάγια και διαρκής αγάπη μου.
 
Μοναδικό τότε ασφαλές καταφύγιο για την άγρια ζωή και εμάς τους «οικολόγους», όπως μας φώναζαν οι καθημερινοί μας κυνηγοί στις παραλίες που θεωρούσαν πως δεν έχουμε άλλο όνομα, ήταν τα Σεκάνια.
 
Επί γης παράδεισος τα Σεκάνια: άγρια, όμορφα, γεμάτα ζωή. Η μόνη παραλία που ανήκει αποκλειστικά στις θαλάσσιες χελώνες, χάρη στο WWF που αγόρασε τις πλαγιές και απέστρεψε κάθε κακό μάτι. Μπορεί τώρα να μην επιτρέπεται η νυχτερινή παραμονή στην παραλία, παρά μόνο αν έχεις ειδική επιστημονική άδεια από το υπουργείο, όμως είναι πολύ πιο γλυκιά η αίσθηση ότι το κορυφαίο μαιευτήριο της χελώνας καρέτα είναι ασφαλές.

Δεν συμβαίνει σε όλους να γυρνάμε τον νου μας στις καλύτερες μέρες μας, στο παρελθόν, όταν είμαστε γεμάτοι άγχος ή στενοχώρια; Η νοητή επιστροφή μου στις νυχτερινές καταγραφές θαλάσσιων χελωνών στα Σεκάνια, κάτω από τα μικρά φωτάκια του ουρανού, είναι το δικό μου καταφύγιο. Και είμαι αληθινά πολύ τυχερή, γιατί είμαι μέλος της οικογένειας του WWF που «έβαλε πλάτη» και συνεχίζει να σώζει τον δικό μου παράδεισο.
 
της Θεοδότας Νάντσου, επικεφαλής
πολιτικής, WWF Ελλάς
Η προστασία της καρέτα αποτελεί για το WWF Ελλάς ένα στοίχημα και μια σχεδόν «προσωπική υπόθεση» που διαρκεί πολλές δεκαετίες. Το 1994 οργανώσαμε πανευρωπαϊκή εκστρατεία με στόχο τη διατήρηση και την προστασία του είδους και των οικοσυστημάτων του. Ως αποτέλεσμα, με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από συνεισφορές ιδιωτών, αγοράσαμε το 90% της έκτασης γύρω από τα Σεκάνια. Σκοπός της αγοράς ήταν να εξασφαλιστεί…

Για να βοηθήσεις και εσύ την προστασία της χελώνας καρέτα δημιούργησε ένα τραγούδι για τη φύση και στείλτο με μήνυμά σου στους πολιτικούς της Ευρώπης.


πηγή: http://www.wwf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου