Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Τρεις χιλιάδες μαθητές στους δρυμούς Βίκου-Αώου και Πίνδου

 
KHPOI MATHTES
 
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους 2015 – 2016 απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τον Απολογισμό των δράσεων του που αφορούν την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση μαθητών.

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ο Φορέας Διαχείρισης διαπίστωσε, για ακόμη μία χρονιά, την αύξηση του αριθμού των μαθητών που συμμετείχαν στα Προγράμματα Ευαισθητοποίησης και τις Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος που σχεδίασε και υλοποιεί.

Συγκεκριμένα, φέτος ο αριθμός των μαθητών άγγιξε τις 3.000 καθώς 2.998 μαθητές από 59 σχολεία της περιοχής των νομών Ιωαννίνων, Γρεβενών καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδος, ενημερώθηκαν και γνώρισαν την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Το έμπειρο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης επισκέφθηκε 30 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις περιοχές των Ιωαννίνων και των Γρεβενών, υλοποιώντας τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Εθνικού Πάρκου με θέματα σχετικά με τα απειλούμενα είδη πανίδας, τα ιδιαίτερα είδη βλάστησης και χλωρίδας, την ορνιθοπανίδα, τα γεφύρια, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τα τοπικά προϊόντα της προστατευόμενης περιοχής.

Επίσης, ο Φορέας Διαχείρισης φέτος πραγματοποίησε τις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος συνοδεύοντας εντός της προστατευόμενης περιοχής τους μαθητές 25 σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα, εκπληρώνοντας το στόχο της άμεσης επαφής των μαθητών με τις μοναδικές οικολογικές και πολιτιστικές αξίες της περιοχής.

Οι συγκεκριμένες Εκδρομές, η θεματολογία των οποίων αφορούσε το νερό, τα γεφύρια και το νερόμυλο στους Κήπους, τους οικισμούς στη Βίτσα, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τα λιθανάγλυφα στον Ελαφότοπο, τα τοπικά προϊόντα στο Μέτσοβο, συνδυάστηκαν με επισκέψεις των μαθητών σε αξιόλογους χώρους της προστατευόμενης περιοχής αλλά και σε ανενεργούς - μέχρι πρότινος – χώρους.

Πρόκειται για το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Ελαφοτόπου, τον αρχαιολογικό χώρο της Βίτσας και τον εκκλησιαστικό νερόμυλο στους Κήπους Ζαγορίου, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τους συγκεκριμένους χώρους, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και ενημερώνοντας παράλληλα τους μαθητές για την θαυμαστή σχέση ισόρροπης συμβίωσης ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο που διατηρείται στην περιοχή εδώ και αιώνες.

Επιπλέον, στις 16,17 και 18 Δεκεμβρίου 2015, διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά, «Χριστουγεννιάτικο Εργαστήρι» με την συμμετοχή των μαθητών 4 σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης των Γρεβενών ενώ συμμετείχε και φέτος στις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» συνδιοργανώνοντας με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την Εκδρομή Ερμηνείας Περιβάλλοντος με θέμα « Βίτσα Ζαγορίου: Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο» και με την Εφορία Αρχαιοτήτων Γρεβενών πεζοπορία στο όρος Όρλιακας με την συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών.

Συμμετείχε επίσης στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων η οποία εορτάζεται ταυτόχρονα σε όλα τα Γεωπάρκα της Ευρώπης με στόχο την προβολή και ανάδειξη της μοναδικής γεωλογικής κληρονομιάς της περιοχής του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου και του υποψήφιου Γεωπάρκου Τηθύως.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις δράσεις του, τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες Εφορία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και Εφορία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, το Ξυλουργείο ΑΦΟΙ Μπλέτσου και ΣΙΑ Ο.Ε., το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Ελαφοτόπου και ιδιαιτέρως τον κ. Μιχάλη Οικονομίδη δημιουργό του Μουσείου για την αμέριστη βοήθειά του στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών δράσεων καθώς και την Δρ. Μαρία Τσούπη.

Ο Φορέας Διαχείρισης παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεσμεύεται για τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων και τη νέα σχολική χρονιά, καθώς η γνωριμία μαθητικών ομάδων με το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αλλά και η φυσική τους παρουσία σε αυτό, αποτελεί μία από τις δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις οποίες δίδεται ιδιαίτερη έμφαση, καθώς με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η περιβαλλοντική συνείδηση των μικρών και μεγαλύτερων μαθητών αλλά και του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντός τους.

Τα στοιχεία του απολογισμού της σχολικής χρονιάς που πέρασε, αποτελούν την μεγαλύτερη απόδειξη του σημαντικού έργου που υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης και προς αυτή την κατεύθυνση, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις που υλοποιεί στην προστατευόμενη περιοχή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου