Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Αώος, ο ποταμός του καγιάκ

 
Αώος, ο ποταμός του καγιάκ
 
Ένα μνημείο της φύσης
 
Πηγάζοντας από τη βόρεια Πίνδο, διαρρέει μια μεγάλη περιοχή έχοντας συνολικό μήκος 260 χιλιόμετρα, με τα λιγότερα ωστόσο χιλιόμετρα να είναι στην Ελλάδα.

Είναι το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας που χύνεται σε ξένη θάλασσα, δηλαδή στην Αδριατική. Περνά ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα μέσα από τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία, αφού έχει συναντήσει τα νερά των ποταμών Βοϊδομάτη και Σαραντάπορου.

Περνώντας μεγάλο μέρος του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου σχηματίζει σχηματίζει χαράδρα ανάμεσα στις βόρειες πλαγιές της Τύμφης και των νότιων απολήξεων του Σμόλικα, ενώ το ποτάμι αποτελεί τον παράδεισο για τους έμπειρους καγιάκερς που αναζητούν την περιπέτεια. Στην πορεία τους εξάλλου συναντούν μαγευτικά τοπία μέσα στο πράσινο σε μια ονειρική τοποθεσία άγριας φύσης. Στο εσωτερικό της χαράδρας που δημιουργεί βρίσκεται η φημισμένη Μονή Στομίου ενώ στο τελείωμά της θα βρει κανείς χτισμένο το γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κατασκευάστηκε το 1870.

Ο Αώος αποτελεί αγαπημένο προορισμό όσων ασχολούνται με το καγιάκ, ενώ οι λάτρεις του σπορ φτάνουν εκεί από διάφορα μέρη του κόσμου για να απολαύσουν τα καθαρά νερά και την άγρια ομορφιά της φύσης. Έχει διαφόρων δυσκολιών περάσματα και σημεία για έμπειρους καγιάκερς.

Στις πηγές του ποταμού, και σε υψόμετρο 1.340 μέτρων έχει κατασκευαστεί τεχνητή λίμνη και τα νερά διοχετεύονται στον ποταμό Άραχθο. Το σημείο αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο καθώς και όλη η περιοχή που αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της φύσης. Σε κάποια σημεία του ποταμού υπάρχουν παραπλεύρως σημαντικές πεζοπορικές διαδρομές ιδανικές για όσους αγαπούν το ορεινό περπάτημα. Μια από αυτές μάλιστα καταλήγει στη Μονή Στομίου μέσα από ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη φύση σε τέτοιο βαθμό που οι αναμνήσεις του μένουν αναλλοίωτες ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι για τους οποίους η περιοχή αγαπημένο προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το σίγουρο είναι πως αν επισκεφθείτε την Ήπειρο και τον νομό Ιωαννίνων αξίζει μια περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Αώου καθώς οι εικόνες θα σας μείνουν αξέχαστες.
 
aospotamos1

aospotamos2

aospotamos3
 
aospotamos4
 
aospotamos5
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου