Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Οι εκβολές και το δέλτα του Πηνειού

 
 
Οι εκβολές με το δέλτα του Πηνειού, αποτελούν έναν υγρότοπο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της βιολογικής ποικιλότητας και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
 
Η πεδινή περιοχή του δέλτα του Πηνειού ποταμού δημιουργήθηκε από την προσχωματική δράση του Πηνειού μετά το γεωλογικό ρήγμα μεταξύ της Οροσειράς του Ολύμπου και του Κισσάβου (Όσσας) όπου τα νερά της Θεσσαλικής λίμνης βρήκαν διέξοδο προς τη θάλασσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Θεσσαλικής πεδιάδας.
 
Σήμερα το δέλτα διαθέτει όλα τα φυσικό – βιολογικά χαρακτηριστικά, ώστε να περιλαμβάνεται στις περιοχές που ισχύει το καθεστώς προστασίας διεθνών συμβάσεων. Έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ). Σε διεθνές επίπεδο ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΣΠ) αφού στην περιοχή παρατηρήθηκαν 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη. Αλλά και η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών του ποταμού και της θαλάσσιας περιοχής είναι πλούσια σε πληθυσμούς και σε είδη. Χαρακτηριστίκο είναι ότι η απουσία λιμανιού έχει μετατρέψει τις εκβολές σε φυσικό απάνεμο όρμο για τα καϊκια και τις μικρές βάρκες των ντόπιων ψαράδων.
 
Για να δείτε το υψηλής ευκρίνειας βίντεο ανάλυσης 4Κ που αφορά τις εκβολές και το δέλτα του Πηνειού ποταμού συνεχίστε στον σύνδεσμο https://olympia.gr/2016/06/23/%ce%b5%ce%ba%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b5%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b7%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%85-4%ce%ba-%ce%b2%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου