Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Aπειλούμενο είδος το κοάλα



Aπειλούμενο είδος το κοάλα


Σύμφωνα με το αυστραλιανό Ίδρυμα για τα Κοάλα, τα φυτοφάγα αυτά ζώα είναι κατά πάσα πιθανότητα λιγότερα από 100.000.


Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προσέθεσε για πρώτη φορά το κοάλα στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών. Το συμπαθές μαρσιποφόρο απειλείται, όπως πολλά άλλα ζώα, εξαιτίας της απώλειας των οικοτόπων του, της εξάπλωσης των πόλεων, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω ασθενειών.
Μετά από μελέτη, η οποία διήρκεσε τρία χρόνια, ο υπουργός Περιβάλλοντος Τόνι Μπιουρκ ανακοίνωσε ότι τα κοάλα θα χαρακτηριστούν ως «ευάλωτα» στο Κουίνσλαντ, όπου οι πληθυσμοί έχουν συρρικνωθεί κατά 40% μέσα σε μόλις 20 χρόνια, στη Νέα Νότια Ουαλία, όπου έχει καταγραφεί μείωση της τάξεως του 30%, και στην Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (ΕΑΠ). Κατά την κυβέρνηση, σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 200.000 κοάλα. Σύμφωνα ωστόσο με το αυστραλιανό Ίδρυμα για τα Κοάλα, τα φυτοφάγα αυτά ζώα είναι κατά πάσα πιθανότητα λιγότερα από 100.000.
Η τάση αυτή οφείλεται και στη μείωση των πηγών τροφής για τα κοάλα, καθώς τεράστιες εκτάσεις με ευκαλύπτους ισοπεδώθηκαν για να δώσουν τη θέση τους σε εργοτάξια. Παράλληλα, σύμφωνα με επιστήμονες, η θρεπτική αξία των εναπομεινάντων ευκαλύπτων έχει μειωθεί λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης θεωρεί το κοάλα ένα από τα δέκα πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή είδη ζώων στον κόσμο.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία του είδους, επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δόμηση σε περιοχές, όπου το κοάλα απειλείται. Επιπλέον, η κυβέρνηση στην Κανμπέρα ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει περίπου 235.000 ευρώ στην προστασία των οικοτόπων του κοάλα και σε έρευνες με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του.


πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου