Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Το παθητικό κτήριο «Χλωροφύλλη» εκμεταλλεύεται ενέργεια από τη φύση







Θα κατοικούσατε ποτέ στο κτήριο της φωτογραφίας; Ο αρχιτέκτονας Ahmed Elseyofi που το σχεδίασε πιστεύει πως “ναι”.
Το κτήριο πολλαπλών χρήσεων που ονομάζεται «Κόσμος Χλωροφύλλης» περιλαμβάνει ατομικά διαμερίσματα που “εκφύονται” από τις κεντρικές κολώνες όπως τα φύλλα από τον μίσχο των φυτών. Ο Elseyofi έχει προτείνει την κατασκευή του κτηρίου σε μια έκταση 930 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Υόρκη.
Όπως ακριβώς η χλωροφύλλη των φυτών χρησιμοποιεί το ηλιακό φως για τη φωτοσύνθεση, το κτήριο “Κόσμος Χλωροφύλλης” εκμεταλλεύεται τα στοιχεία της φύσης για να τροφοδοτηθεί αυτόνομα με ενέργεια.

Κάθε επίπεδο του κτηρίου περιλαμβάνει δέκα κτηριακά συγκροτήματα, με κάθε συγκρότημα να αποτελείται από πέντε ορόφους. Η κλιμακωτή διάταξη της δομής μεγιστοποιεί την έκθεση του κτηρίου στον αέρα και τον ήλιο.
Όπως υποστηρίζει ο Elseyofi στην Huffington Post “η δομή αυτή παρέχει φυσικό φωτισμό και εξαερισμό και δημιουργεί ρεύματα αέρα που μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για την παραγωγή ενέργειας”. Το πρωτότυπο κτήριο θα περιλαμβάνει εκτός από κατοικίες, χώρους εμπορικών, διοικητικών, ξενοδοχειακών και ψυχαγωγικών χρήσεων και θα ενσωματώνει περιβαλλοντικά φιλικά χαρακτηριστικά.
Το εν λόγω κτήριο φαίνεται ότι είναι σχεδιασμένο με βάση το “παθητικό” αρχιτεκτονικό σχέδιο.
Η παθητική ηλιακή αρχιτεκτονική επιδιώκει τη συλλογή και χρήση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση και ψύξη χωρίς την εμπλοκή μηχανικών συστημάτων.


πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου