Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Αγρίνιο. Αυτό δεν είναι διευθέτηση ρέματος, είναι έγκλημα!

 
 
-Έργο – «εφεύρεση» για μια σίγουρη πλημμύρα
-Η «διευθέτηση» του ρέματος ήταν ένα «τείχος» με τρεις μικρές διόδιους για την παροχέτευση του νερού
-Ούτε διευθετημένο, ούτε καθαρισμένο το ρέμα της Γκένοβας στην ΕΛΕΠΑΠ
 
Σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχεται η ζημιά που υπέστη η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου στις εγκαταστάσεις της από την προχθεσινή πρωτοφανή κακοκαιρία καθώς στο υπόγειο του νεόδμητου κτιρίου που πλημμύρισε προκλήθηκαν ζημιές σε σημαντικό εξοπλισμό που φυλλάσονταν εκεί. Κι όμως πρόσφατα έγιναν από δήμο Αγρινίου εργασίες ύψους σχεδόν 200.000 ευρώ για τη διευθέτηση του παρακείμενου ρέματος της Γκένοβας! Ωστόσο η «διευθέτηση» του ρέματος που έγινε σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ρέμα παρέμεινε ακάθαρτο, αποδείχτηκε αναποτελεσματική.
 
 
Η εικόνα μιλά από μόνη της! Η «διευθέτηση» του ρέματος της Γκένοβας που διέρχεται σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου αποτελεί ίσως «εφεύρεση» για μια σίγουρη πλημμύρα. Στην πορεία του ρέματος μπροστά από το κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ στήθηκε ουσιαστικά ένα «τείχος» στη βάση του οποίου κατασκευάστηκαν τρεις μικρές σηλωνώσεις για την παροχέτευση του νερού στη συνέχεια του ρέματος. Αποτέλεσμα ήταν με την μεγάλη ποσότητα νερού που έπεσε από τη βροχή, το νερό να συμπαρασύρει φερτά υλικά από το ακάθαρτο ρέμα (καλάμια, σκουπίδια, μπάζα) και οι δίοδοι ουσιαστικά να φράξουν. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από την απέναντι πλευρά του δρόμου, στη συνέχεια δηλαδή του ρέματος μετά το γεφυράκι, το ρέμα είναι εντελώς ακάθαρτο και θυμίζει «ζούγκλα» από τις καλαμιές. Έτσι η στάθμη ανέβηκε σε χρόνο ρεκόρ, το ρέμα υπερχείλισε και το υπόγειο του κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ πλημμύρισε!
 
Η συνέχεια του ρέματος μετά το τεχνικό έργο εντελώς ακάθαρτη
Η συνέχεια του ρέματος μετά
το τεχνικό έργο εντελώς ακάθαρτη
Ευθύνες…
 
Ο δήμος Αγρινίου στις αρχές του 2015 προχώρησε στην απευθείας ανάθεση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη τεχνικής έργων διευθέτησης ρέματος στην περιοχή του κτιρίου ΕΛΕΠΑΠ» ύψους 6.500€. Η σύμβαση κατασκευής του έργου «Έργα διευθέτησης ρέματος στην περιοχή του κτιρίου ΕΛΕΠΑΠ» ύψους 123.000€ υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2016 και λίγους μήνες μετά, δηλαδή πριν ένα χρόνο περίπου, το έργο ολοκληρώθηκε, αφού εντωμεταξύ υπογράφτηκε με τον ανάδοχο του έργου συμπληρωματική σύμβαση ύψους 51.000€ «για την κάλυψη συμπληρωματικών εργασιών που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση». Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει εμπλοκή κάποιου άλλου φορέα στην συγκεκριμένη υπόθεση, παρά μόνο του δήμου Αγρινίου! Βεβαίως η αρμοδιότητα καθαρισμού των ρεμάτων είναι ευθύνη της Περιφέρειας, όμως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα ρέμα που ουσιαστικά βρίσκεται μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης του Αγρινίου και δικαιολογίες δεν υπάρχουν… Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες για το γεγονός ότι το έργο που έγινε πέρυσι έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Δυστυχώς η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου «πλήρωσε» τα όσα έγιναν στο ρέμα της Γκένοβας. Η πλημμύρα στο γκαράζ του κτιρίου κατέστρεψε αναπηρικά αμαξίδια, έπιπλα, υπολογιστές και κλιματιστικά που δεν είχαν τοποθετηθεί ακόμη, καθώς και το αρχείο της ΕΛΕΠΑΠ. Προκάλεσε ακόμη σημαντικές ζημιές στον εξοπλισμό της θεραπευτικής πισίνας για τα παιδιά, στο ασανσέρ, τους λέβητες του καλοριφέρ και τις δεξαμενές πετρελαίου.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου