Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Πρότυπη Οικολογική Δράση στα Λευκά Όρη - από το Κρητικό στο Λιβυκό Πέλαγος

 
 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα (Σ.Μ. χθες), 5 Δεκεμβρίου, συνέντευξη τύπου στην Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία από το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ΙΚΜ), με την συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του WWF Ελλάς.

Το ΙΚΜ ανέλαβε να υλοποιήσει την τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την προστασία των Λευκών Ορέων της Κρήτης: Η δράση έχει τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη». Σε πρώτη φάση περιλαμβάνει, σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που ανέλαβαν την ευθύνη να αξιοποιήσουν τις δωρεές εις μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τρία σημαντικά έργα στον ορεινό όγκο:

- τη δημιουργία Δικτύου Μονοπατιών,
- τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών - Αρωματικών Φυτών, και
- την Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων.
 
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εκπόνησε μελέτη για την δημιουργία δικτύου μονοπατιών, συνολικού μήκους 58 χλμ., το οποίο θα διασχίζει τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων. Το έργο αυτό αναδεικνύει και προβάλει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, την φύση και την ιστορία του τόπου.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης έχει αναλάβει τη μελέτη και τη δημιουργία πρότυπου Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών-Αρωματικών Φυτών. Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος, σε έκταση που ευγενικά παραχωρείται από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής. Ο Βοτανικός Κήπος θα είναι η αφετηρία - και πρώτος σταθμός - της μεγάλης πεζοπορικής διαδρομής που διασχίζει τα Λευκά Όρη. Πρώτο βήμα θα είναι η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για τη διαμόρφωση, φύτευση, συντήρηση και αειφορία του Βοτανικού Κήπου. Στην έκταση που θα διαμορφωθεί με μικρές ατραπούς, θα διατηρηθούν τα αυτοφυή βότανα, και θα προστεθούν 20 επιπλέον είδη φυτών. Σε όλα τα φυτά θα τοποθετηθούν πινακίδες, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν δυνατότητα μέσω QR codes (κωδικοί άμεσης απόκρισης) να λαμβάνουν στο κινητό τους πληροφορίες για κάθε φυτό, την εξάπλωση, το βιότοπο, τις ιδιότητες και τη χρήση του κατά την αρχαιότητα ή τη νεότερη εποχή. Στόχος είναι τόσο η προστασία και ανάδειξη των ιαματικών και αρωματικών φυτών της κρητικής γης, όσο και η λειτουργία του Βοτανικού Κήπου ως χώρου εκπαίδευσης για επισκέπτες και μαθητές σχολείων.

Το WWF Ελλάς θα αναλάβει την Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση, σε περιοχή των Λευκών Ορέων. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση το έργο στοχεύει στη διασφάλιση υγιούς οικοσυστήματος, ανθεκτικού στις απειλές που προέχονται από τον άνθρωπο και την κλιματική αλλαγή. Θα περιλαμβάνει πρότυπη αναδάσωση, και μελέτες για αντιπυρική προστασία, διαχείριση βοσκής, ανάπτυξη θέσεων θέας για τους επισκέπτες και στην εκπαίδευση φορέων.



πηγή: https://eepf.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου