Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΕΦΕΤ: 7 συλλήψεις για νοθευμένα «ελαιόλαδα», αναζητούνται άλλοι 52-Τα διακινούσαν ως «PAROS», «Karpos», «Λιοτριβειό», «Kriti», «Elias drops», «Ελαιώνας/Eleonas» και «CRETA drops»

 
Με εφτά μπράντες διένειμε το νοθευμένο ελαιόλαδο η επιχείρηση από τη Λάρισα
 
Οργανωμένη ομάδα νοθευσε λάδια και τα πουλουσε ως ελαιόλαδα όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, για την καταπολέμηση της νοθείας στα τρόφιμα οργανώθηκε στον Νομό Λάρισας ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση υπό τον συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας και τη συμμετοχή τόσο των αστυνομικών Αρχών Λάρισας, όσο και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ.

Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν η δέσμευση περίπου 20 τόνων λιπαρής ύλης, ξένης προς το ελαιόλαδο, όπως επιβεβαιώθηκε και από αντίστοιχες δοκιμές που διενεργήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους -πιθανόν ηλιεάλαιο με χρωστική

Ειδικότερα, δεσμεύτηκαν 4.600 λίτρα λιπαρής ύλης σε υπάρχουσα δεξαμενή, 10.380 λίτρα σε μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων φερόμενων ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με την εμπορική επωνυμία «PAROS», καθώς επίσης και 4.290 λίτρα σε μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων φερόμενων ως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο» με την εμπορική επωνυμία «Karpos».
 
Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι η ανωτέρω οργάνωση έχει διακινήσει διάφορα «έλαια», που τα εμφάνιζε ως Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, με τις εξής εμπορικές επωνυμίες: «PAROS», «Karpos», «Λιοτριβειό», «Kriti», «Elias drops», «Ελαιώνας/Eleonas» και «CRETA drops

Σημειώνεται ότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ. σε δείγμα ελαίου με την επωνυμία «Elias drops» βρέθηκε ως νοθευμένο και μη ασφαλές και χαρακτηρίστηκε ως «επιβλαβές για την υγεία» από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στη κατοχή τους τα παραπάνω εμφανιζόμενα ως Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, να μην τα καταναλώσουν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «ο ΕΦΕΤ συνεχίζει τους σχετικούς με το θέμα ελέγχους, τελώντας σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με την Οικονομική Αστυνομία, όσο και με τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών και την εξάλειψη των φαινομένων απάτης στον χώρο των τροφίμων».

Από την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν 7 άτομα (πέντε άνδρες και 2 γυναίκες) στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση, εργαστήριο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε εκτός των άλλων μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους.

Όπως ανακοινώθηκε, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Από την έρευνα διακριβώθηκε ότι οι συλληφθέντες κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοέμβριου 2017, εξήγαγαν στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, πουλώντας το ως «εξαιρετικά παρθένο ελαιολάδο», καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσουν παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο στη Λάρισα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:
-(14.670) λίτρα ελαίου σε (2.934) μεταλλικούς περιέκτες των 5 λίτρων, που προοριζόταν για εξαγωγή στη Γερμανία
-(4.600) λίτρα ελαίου σε δεξαμενή
-συσκευασίες με χρωστικές ουσίες, διάφορες πρώτες ύλες και σύνεργα απαραίτητα για τη νόθευση των ελαίων
-πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, που αφορούν στην παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης
-πλήθος παραστατικών, των οποίων η γνησιότητα και νομιμότητα ερευνάται

Τα παραπάνω, συνολικά 19.270, συνολικά λίτρα ελαίου δεσμεύτηκαν από το κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, ενώ από την εξέταση των δειγμάτων από τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας, προέκυψαν ως μη κανονικά-νοθευμένα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες, 26 Νοεμβρίου 2017, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με τη διάπραξη απατών κατ’ επάγγελμα, της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, της πρόληψης, καταστολής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κπλ. διατάξεις, της παράβασης της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων κλπ. διατάξεων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και άλλων διατάξεων.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου