Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Σκουπίδια. Όφελος για την κοινωνία, όχι για τους εργολάβους


 Άρχισαν τα προβλήματα με τα σκουπίδια και στα ΤρίκαλαΔέσποινα Σπανούδη
 
«Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική»,  είναι ο  τίτλος τριήμερου συνεδρίου που οργανώνει η περιφέρεια Αττικής 12-14 Φλεβάρη. Είναι η πρώτη   περιφέρεια  που ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι ακυρώνει  τα πανάκριβα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που σχεδιάζονται σε όλη τη χώρα με την συμμετοχή των μεγαλοεργολάβων. Εργοστάσια που θα έβαζαν οριστική ταφόπλακα στην ανακύκλωση και θα εκτόξευαν τα δημοτικά τέλη, προκαλώντας αντί να λύνουν περιβαλλοντικά προβλήματα.
 
Τα τελευταία χρόνια μέσα στη δίνη της κρίσης και τη γενικευμένη εκποίηση,  λίγοι   έμαθαν ότι τα σκουπίδια μας, όπως και αλλά δημόσια αγαθά μπήκαν στο στόχαστρο  εθνικών και υπερεθνικών εργολάβων και ομίλων.   Αγώνες πασίγνωστοι όπως της Κερατέας, της Λευκίμμης, της Ευκαρπίας ή λιγότερο γνωστοί σε όλη την Ελλάδα, γέννησαν πρωτοβουλίες που μίλησαν για την ανάγκη να γίνει πράξη αυτό που η ίδια η νομοθεσία προτρέπει και που σε αρκετές χώρες εφαρμόζεται. Πρόληψη και Διαλογή στην πηγή ώστε να εξοικονομούμε υλικά, ενέργεια, χρήματα και να μειώνουμε τη ρύπανση. Μέσα από τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών, μπορούμε να ξεκινήσουμε από αύριο να μειώνουμε τα σκουπίδια. Με τοπικές δράσεις που  υποστηρίζουν την  εργασία και την τοπική οικονομία.
 
Δειλά λίγοι Δήμοι και συνεταιριστικά σχήματα, ξεκίνησαν κάποιες προσπάθειες. Ωστόσο για να υποστηριχθεί μια τέτοια κατεύθυνση είναι αναγκαίες κάποιες προϋποθέσεις σε οργάνωση, μέσα, ανθρώπινο δυναμικό. Δεν αρκούν οι διακηρύξεις ακόμη και όταν γίνονται με καλή πρόθεση.  Και δυστυχώς για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Αττική δεν υπάρχει χρόνος. Οι μήνες μετρούν αντίστροφα για τη χωματερή της Φυλής, τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πληγή της χώρας.   Σε όλη τη χώρα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές, κάθε καθυστέρηση  απομακρύνει την πιθανότητα να διαχειριστούμε με λογική τα σκουπίδια που αλόγιστα παράγουμε.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου