Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ύδρα. Πρόταση για ανακήρυξη του νησιού σε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 
Να γίνει η Ύδρα μέλος στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCOτου Γιάννη Δ. Σιατόπουλου

Η Ύδρα φέτος, συμπληρώνει 70 χρόνια τουρισμού. Ήταν αμέσως μετά, με το τέλος του πολέμου και της κατοχής το 1945, που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι επισκέπτες, οι περιηγητές, όπως τους έλεγαν τότε... μετά έγιναν οι σημερινοί τουρίστες. Το νησί έχοντας απόλυτη αρμονία φυσικής ομορφιάς και παραδοσιακού οικισμού τράβηξε αμέσως την προσοχή σε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ζωγράφοι, συγγραφείς, ποιητές, αρχιτέκτονες.

Στα 70 χρόνια που έτρεξαν, η Ύδρα με τον αγώνα των κατοικών της, προόδευσε, έζησε κορυφαίες στιγμές και διακρίσεις. Η φήμη της απλώθηκε στα πέρατα της γης. Θυμάμαι, το 2003 που βρέθηκα στην Ίμπιζα, η ωραιότερη γκαλερί τέχνης στο κέντρο του νησιού λεγόταν «Hydra»!... (Ας σημειώσουμε ότι το όνομα Ίμπιζα προέρχεται από το ελληνικό άβυσσος. Είχαν φτάσει και εκεί οι αρχαίοι πρόγονοί μας και το θεώρησαν τέλος του κόσμου, αρχή της αβύσσου!).

Αξίζει όμως η Ύδρα να πάρει και μια διάκριση ακόμη: Να γίνει μέλος στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. Η Παγκόσμια Κληρονομιά (World Heritage), είναι ο φορέας της UNESCO που περιλαμβάνει τα σπουδαιότερα φυσικά τοπία και μνημεία σε όλη την υφήλιο.
Xιλιάδες τόποι έχουν αυτή τη διάκριση λόγω φυσικού κάλλους ή αρχαιολογικής αξίας αλλά και παραδοσιακές πόλεις/οικισμοί.
Η γειτονική Ιταλία έχει στην Παγκόσμια Κληρονομιά (Π.Κ.) συνολικά 60 συμμετοχές, είναι η Ρώμη, η Βενετία, η Φλωρεντία, αλλά και μικρές πόλεις όπως η Ασίζη η μικρή πολιτεία του Αγ. Φραγκίσκου. Επίσης αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σαν τους αμπελώνες του Πιεμόντε κλπ.
 
Από πλευράς Ελλάδας στην Π.Κ είναι 17 μνημεία, από τα οποία 15 αρχαιολογικοί χώροι (Ακρόπολη, Ολυμπία, Βεργίνα κλπ.) και δυο πόλεις: η παλαιά πόλη της Ρόδου που πήρε τη διάκριση το 1988 και της Κέρκυρας που είναι η τελευταία συμμετοχή το 2007.
Η Ύδρα, ολόκληρο το νησί, αξίζει απόλυτα αυτή την πανανθρώπινη διάκριση και πρέπει να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Κληρονομιά. Είναι διατηρημένα 100%, τόσο ο οικισμός όσο και ολόκληρο το νησί.
Η διάκριση θα σημάνει πολλά για την πρόοδο της Ύδρας και την εξέλιξή της στον Παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Από τη χαρακτηριστική πινακίδα της UNESCO στο λιμάνι μέχρι την ειδική σελίδα στο σάιτ της UNESCO που την διαβάζουν εκατομμύρια υψηλού επιπέδου μελετητές και ταξιδευτές σε όλο τον πλανήτη.
Υπάρχουν σε πολλές χώρες ειδικές λέσχες που οργανώνουν ταξίδια σε τόπους της Π.Κ. και οι επισκέπτες αυτοί έρχονται όλους τους μήνες και όχι μόνο το καλοκαίρι για μπάνια κλπ. Θα βοηθήσουν το νησί ν' ανοίξει τη σαιζόν από 6 μήνες σήμερα σε 8-9 μήνες, για να ανοίξουν οι δουλειές σχεδόν όλο τον χρόνο, και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν δουλειές όλο τον χρόνο.

Ειδικά τώρα που η οικοδομή ουσιαστικά σταμάτησε λόγω της κρίσης αλλά και της τρελής γραφειοκρατίας, πρέπει ο κόσμος και οι νέοι να συγκρατηθούν στο νησί.
Στις τουριστικές εκθέσεις που λαμβάνει μέρος η Ύδρα, (Λονδίνο, Βερολίνο κλπ.), πολύ μεγαλύτερη σπουδαιότητα θα έχει για τους επισκέπτες και τους τουριστικούς πράκτορες ένας τόπος που αξιολογείται Π.Κ. από ό,τι ένα ακόμη νησί στη Μεσόγειο με ωραία θάλασσα, ηλιοβασίλεμα και ταβέρνες. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η Ύδρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό έχει το σοβαρότατο μειονέκτημα της κακής, της κάκιστης συγκοινωνίας και από θάλασσα και από ξηρά.
Παλαιότερα είχαν γίνει προσπάθειες και θα πρέπει να συνεχιστούν. Να σημειώσουμε ότι θα είναι το μοναδικό Ελληνικό νησί που θα συμμετέχει ολόκληρο στην Παγκόσμια Κληρονομιά (Π.Κ.).
Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός σε όλες τις μεσογειακές χώρες και η Ύδρα πρέπει να οργανωθεί ακόμη καλύτερα και να ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, που περιλαμβάνει ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στην Ανθρωπότητα. Ένα παράσημο που και η Ύδρα και η Ελλάδα αξίζουν απόλυτα.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου