Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Χειμωνιάτικη παρατήρηση πουλιών στην Πρέσπα. Η υπόσχεση της άνοιξης στην καρδιά του χειμώνα (συνέχεια Γ)


 
Οι πελεκάνοι είναι τα εμβληματικά πουλιά της Πρέσπας και τόσο οι Αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus) όσο και οι Ροδοπελεκάνοι (Pelecanus onocrotalus) είναι μεταναστευτικά είδη που ξεχειμωνιάζουν αλλού και επιστρέφουν στην Πρέσπα για να αναπαραχθούν. Οι Ροδοπελεκάνοι κάνουν μακρύ ταξίδι για να μεταναστεύσουν, ταξιδεύοντας προς και από την Αφρική και επιστρέφουν στην Πρέσπα την άνοιξη. Οι Αργυροπελεκάνοι, όμως, έχουν διαφορετική ιστορία, καθώς είναι εσωτερικοί μετανάστες, που ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας ή στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Τουρκίας. Έτσι επιστρέφουν πολύ νωρίτερα από τους Ροδοπελεκάνους. Μάλιστα, περιέργως, τα πρώτα πουλιά αρχίζουν να επιστρέφουν στο τέλος του Ιανουαρίου, όταν ακόμη η Μικρή Πρέσπα μπορεί να είναι παγωμένη και ολόκληρη η περιοχή καλυμμένη με χιόνι. Σε αυτές τις συνθήκες τα πουλιά είναι πιο ευάλωτα στα αρπακτικά καθώς οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται μπορούν πιο εύκολα να προσεγγιστούν περπατώντας πάνω στον πάγο. Όταν κατά τη διάρκεια του ερωτικού καλέσματος το ράμφος του Αργυροπελεκάνου γίνεται βαθύ πορτοκαλί, τα πουλιά αυτά, που εύκολα τα ξεχωρίζεις ανάμεσα στα άλλα, γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά – σύμβολο της επιστροφής της ζεστασιάς της άνοιξης, ακόμη και στα μέσα του χειμώνα.

Οι Αργυροπελεκάνοι αναπαράγονται στις αποικίες τους που βρίσκονται στην άκρη της Μικρής Πρέσπας και είναι φτιαγμένες από ριζώματα καλαμιών∙ μπορούμε να τις δούμε από το μικρό λόφο που ονομάζεται Κρίνα και βρίσκεται στην αρχή της πεζογέφυρας απέναντι από το νησί του Αγίου Αχιλλείου
(βλ. χάρτη, σημείο Δ). Αυτή την εποχή του χρόνου οι Αργυροπελεκάνοι ταξιδεύουν στη λίμνη της Καστοριάς για να τραφούν και έτσι είναι συχνό φαινόμενο να βλέπουμε μικρές ομάδες πουλιών να περνούν στην Πρέσπα από το Περβάλι (βλ.χάρτη, σημείο E) .
 

πηγή:
http://www.spp.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου