Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Χειμωνιάτικη παρατήρηση πουλιών στην Πρέσπα. Μαθαίνοντας τα βασικά! (συνέχεια Α)

 
 
Μερικά από τα πιο πολύχρωμα και ελκυστικά είδη πουλιών της Ευρώπης είναι επίσης μεταξύ των πιο κοινών, αν και συχνά παραβλέπονται, ίσως επειδή δεν είναι σπάνια ή απειλούμενα. Για αρχάριους παρατηρητές πουλιών ή οικογένειες με μικρά παιδιά η παρατήρηση αυτών των πουλιών είναι ένα μονοπάτι για την ανάπτυξη ικανοτήτων παρατήρησης και είναι και απόλαυση να τα βλέπεις. Το χειμώνα, επειδή η τροφή σπανίζει όταν χιονίζει, πολλά από αυτά τα είδη πουλιών αναζητούν το φαγητό τους στους κήπους των χωριών και στις αλάνες που περιτριγυρίζουν τα σπίτια. Συχνά μετακινούνται σε μικτά κοπάδια διαφόρων ειδών και σε σχετικά μεγάλους αριθμούς, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να αυξήσουν την πιθανότητα να βρουν κατάλληλη τροφή. Το γεγονός αυτό προσφέρει μια ευχάριστη ευκαιρία να δούμε διαφορετικά είδη μαζί, ενώ επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν τα βασικά για να ξεχωρίζουν τις διαφορές μεταξύ τους, χωρίς να χρειάζεται να περπατήσουν πολύ μακριά από το ζεστό τους ξενοδοχείο. Συχνά, το πρώτο σημάδι ενός σμήνους που μετακινείται σε μια περιοχή είναι ο ήχος των κελαηδισμάτων των πουλιών και το φτερούγισμα τους καθώς πετούν από δέντρο σε δέντρο.

Τα πουλιά στις παραπάνω φωτογραφίες είναι Σπίνος (Fringilla coelebs) στην πάνω φωτογραφία και Καλόγερος (Parus major) στην κάτω φωτογραφία. Οι παπαδίτσες, οικογένεια στην οποία ανήκει ο Καλόγερος, τρέφονται με έντομα, σπόρους και φρούτα∙ οι Καλόγεροι πιο συγκεκριμένα απολαμβάνουν μέσα στο χειμώνα τους σπόρους που είναι πλούσιοι σε λιπαρά έλαια, ειδικά τους ηλιόσπορους. Είναι πολύ ευέλικτοι και μπορούν να σκαρφαλώσουν και να κουρνιάσουν σε μικρά κλαδιά σε οποιαδήποτε σχεδόν γωνία. Οι Σπίνοι, με το κοντόχοντρο, κωνικό ράμφος τους είναι φτιαγμένοι για να τρέφονται σε μεγάλο βαθμό από σπόρους, αλλά δεν έχουν την ακροβατική ικανότητα των Καλόγερων. Στους κήπους που έχουν μείνει τα υπολείμματα των σπόρων των λουλουδιών από το καλοκαίρι, οι Σπίνοι τρέφονται συχνά από αυτούς που ρίχνουν στο χώμα οι Καλόγεροι. Άλλα πουλιά που θα τραφούν σε τέτοιου είδους μικτά κοπάδια είναι η Γαλαζοπαπαδίτσα (Parus caeruleus), ο Αιγίθαλος (Parus caeruleus) και ο Χρυσοβασιλίσκος (Regulus regulus).

Αναζητήστε μικτά κοπάδια να τρέφονται στους κήπους, τους φράχτες και τα δέντρα των χωριών της Πρέσπας, ειδικά σε εκείνα που έχουν ρέματα ή ποτάμια, όπως ο Άγιος Γερμανός και ο Λαιμός
(βλ. χάρτη, σημείο Γ). Αυτά τα πουλιά μπορούν εύκολα να ειδωθούν σε μια πολύ μικρή βόλτα, μερικές φορές ακόμη και στο κέντρο των χωριών.
 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου