Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια



Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με ανακοίνωση του διευκρινίζει αναφορικά με τους τέσσερις θανάτους δελφινιών και την ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – που αναδημοσιεύσαμε εδώ – ότι φυσικά αίτια οδήγησαν στο θάνατο τους. Και αυτό αφορά και το ενήλικο θαλάσσιο θηλαστικό και τα τρία μωρά που γεννήθηκαν στις πισίνες του καθώς οι μητέρες τους τα απέρριψαν. Μάλιστα επισημαίνει ότι δεν έγινε έλεγχος από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας αλλά η επιχείρηση απάντησε σε σχετικό αίτημα Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην απάντηση του που θα διαβάσετε παρακάτω δεν λέει γιατί βάζει τα αιχμάλωτα δελφίνια να ζευγαρώσουν. Όμως η αλήθεια είναι απλή. Μα φυσικά για να έχει νέα θηλαστικά αιχμάλωτα για να κάνουν κωλοτούμπες στις πισίνες της.

Κάντε τον κόπο να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί για να διαπιστώστε όχι μόνο τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αλλά κυρίως για να δείτε τι δεν λέει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ομάδας για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα σας και προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Η πληροφόρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, δεν προήλθε μετά από έλεγχο, αλλά από στοιχεία που προσκόμισε το ίδιο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σε αίτημα της παραπάνω υπηρεσίας.

Η καταγραφή τόσο των θανάτων, όσο και των γεννήσεων, αποτελεί ούτως η άλλως υποχρέωση του Αττικού Πάρκου ως μέλους της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων), καθώς ενημερώνεται η σχετική διεθνής βάση δεδομένων ISIS (International Species Information System) που καταγράφονται οι μεταβολές πληθυσμών (γεννήσεις - θάνατοι). Άρα δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια αποσιώπησης.

Αναφορικά με τα δελφίνια που αναφέρονται στην ανακοίνωση, ένα απεβίωσε από παθολογικά αίτια, ένα γεννήθηκε νεκρό (εξ`ου και στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ηλικία 1 ημέρας), ενώ τα άλλα δύο εγκαταλείφθηκαν από την μητέρα τους που δεν τα θήλασε και έγιναν προσπάθειες σίτισης τους από τους φροντιστές και την εξειδικευμένη ομάδα για τα δελφίνια που φιλοξενούνται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, οι οποίες δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν και οι συντάκτες της εν λόγω ανακοίνωσης, φαινόμενα τόσο αποβολής όσο και εγκατάλειψης νεογνών απαντώνται πολύ συχνά στην φύση και ουδεμία σχέση έχουν με την διαβίωση τους σε ελεγχόμενο από τον άνθρωπο περιβάλλον.

Οι ίδιοι συντάκτες της ανακοίνωσης, είτε εσκεμμένα είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, παρέλειψαν να αναφέρουν ότι στο ίδιο διάστημα γεννήθηκαν άλλα 3 δελφίνια τα οποία και χαίρουν άκρας υγείας. Άρα τα επιχειρήματα περί αποτυχημένων προγραμμάτων αναπαραγωγής δεν ευσταθούν.

Αντιθέτως τα προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων και μη ειδών, έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και έχουν οδηγήσει ακόμη και στη διατήρηση ειδών τα οποία έχουν εξαφανιστεί στην φύση. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συμμετέχει με αξιοσημείωτη επιτυχία σε περισσότερα από 60 τέτοια προγράμματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπως και σε όλα τα Ζωολογικά Πάρκα και στην φύση, ο κύκλος της ζωής είναι συνεχής. Ζώα γεννιούνται και ζώα πεθαίνουν, όπως συμβαίνει με όλα τα έμβια όντα. Πολλές αλλά όχι όλες από τις σχεδόν καθημερινές γεννήσεις ανακοινώνονται από το Πάρκο γιατί είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός και ως τέτοιο αντιμετωπίζονται από τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες μας και τα εκατομμύρια των φίλων του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, του μοναδικού Πάρκου στην Ελλάδα που λειτουργεί με βάση τις αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές που ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας.

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας και θα συνεχίσουμε να το επιτελούμε με παρρησία ως ένας από τους σημαντικότερους φορείς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα».

Τι δεν λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Η συγκεκριμένη επιχείρηση προσπαθεί να πείσει τους μικρούς και μεγάλους φίλους της, ότι είναι εκτός από ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό το θέαμα των άγριων ζώων, που είναι εγκλωβισμένα εκεί εφ’ όρου ζωής.

Προσπαθεί να μας πείσει, ότι τα δελφίνια, αντί να οργώνουν τους ωκεανούς και τις θάλασσες είναι καλύτερα να κάνουν κωλοτούμπες για τα παιδάκια μας, να υπακούν σε εντολές και να περνάνε μέσα από στεφάνια γιατί αυτό προσομοιάζει με τον τρόπο ζωής τους στη φύση! Θυμίζουμε ότι οι παραστάσεις τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα απαγορεύονται όμως αυτό δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, που παρουσιάζει τα νούμερα των δελφινιών ως εκπαιδευτικές παραστάσεις!

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο ως μαύρο, αφού επιδιώκει με πάθος να μας κάνει να πιστέψουμε, ότι μια καμηλοπάρδαλη, η οποία ζει εγκλωβισμένη σε μερικά μόνο τετραγωνικά γης στα Σπάτα είναι καλύτερα εκεί από την αχανή αφρικανική σαβάνα, η οποία είναι και το φυσικό της περιβάλλον.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί όλοι οι επιχειρηματίες, που ασχολούνται με τη δημιουργία ζωολογικών κήπων, βάζουν τα έγκλειστα άγρια ζώα να ζευγαρώνουν; Γιατί διαιωνίζουν τον εγκλεισμό; Μα φυσικά γιατί βγάζουν λεφτά από τη στυγνή εκμετάλλευση τους.

Κάποια από τα άγρια ζώα – που βρίσκονται σε αντίστοιχα πάρκα – είναι αλήθεια, ότι δε μπορούν να επιστρέψουν στη φύση, γιατί οι άνθρωποι επί της ουσίας τα χαντάκωσαν και τα κατέστησαν ανίκανα να επανενταχθούν πλήρως εκεί που ανήκουν.

Είναι ζώα, που είτε τραυματίστηκαν σοβαρά, είτε δεν έμαθαν από τους γονείς τους, να κυνηγούν, να επιβιώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον, επειδή οι άνθρωποι - εκμεταλλευτές τους, τους σκότωσαν, για το δέρμα, τα νύχια, τα δόντια ή για άλλους λόγους.

Έτσι αυτά τα μικρά, αν δεν καταλήξουν σε κάποιο τσίρκο, ή σε κάποιο σπίτι κάποιου μεγιστάνα, είναι πολύ πιθανό να φτάσουν στις εγκαταστάσεις ενός ζωολογικού πάρκου.

Όμως οι «φιλόζωοι» και συνήθως πολύ «φιλεύσπλαχνοι» επιχειρηματίες, που υπερτονίζουν τον «εκπαιδευτικό χαρακτήρα» των κλουβιών τους όχι μόνο επιτρέπουν την αναπαραγωγή των ειδών, αλλά συστηματικά επιδιώκουν να γεννιούνται οι απόγονοι των άγριων ζώων, που υπάρχουν δέσμια στις εγκαταστάσεις τους, για να ανταλλάσσουν μεταξύ τους είδη που απουσιάζουν από τη «συλλογή» τους.

Η αλήθεια είναι ότι επιδιώκουν να γεννιούνται μέσα στα κλουβιά νέα αγρίμια, για να έχουν τα κλουβιά τους περιεχόμενο με «φρέσκο» αίμα. Άλλωστε ένα μωρό πάντα πουλάει! Ζευγαρώνουν τα έγκλειστα πλάσματα σκόπιμα και δεν αρκούνται στην ευκαιριακή φιλοξενία εκείνων των ζώων, που δεν γίνεται να επιστρέψουν στη φύση.

Άλλωστε φιλοξενία άγριων ζώων – που κυρίως εξαιτίας των ανθρώπων δεν μπορούν να επανενταχθούν – επειδή π.χ. πυροβολήθηκαν, έμειναν χωρίς φτερά, χωρίς πόδια, δόντια κ.ο.κ. παρέχουν και στην Ελλάδα τα αδειοδοτημένα κέντρα περίθαλψης, (π.χ. Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα, ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στη Φλώρινα) χωρίς να τα εκμεταλλεύονται και χωρίς να κόβουν εισιτήρια.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ισχυρίζεται ότι βλέποντας τα άγρια ζώα αιχμάλωτα μαθαίνεις να τα σέβεσαι και επιδιώκεις την προστασία τους. Παραλείπει όμως να πει ότι κρατάει τα ζώα στα κλουβιά όχι για να συμβάλλει στη σωτηρία τους αλλά για να χορταίνουν τα δικά μας μάτια και τα μάτια των παιδιών μας το «θέαμα» της υποταγμένης φύσης, αφού πρώτα έχουμε πληρώσει στην είσοδο το εισιτήριο.

Θυμηθείτε, ότι κάθε φορά, που πηγαίνετε το πιτσιρίκι σας σε οποιοδήποτε ζωολογικό κήπο, ενυδρείο ή σε δελφινάριο του μαθαίνετε μέσω αυτών των «εκπαιδευτικών επισκέψεων», ότι έτσι πρέπει να ζουν τα ζώα, μέσα στα κλουβιά! Του μαθαίνετε ότι ο ισχυρός μπορεί να φυλακίζει και να εκμεταλλεύεται το ανίσχυρο.


πηγή: www.zoosos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου