Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αστικό περιβάλλον - Αγρίνιο. Νέες δικαστικές μάχες για την ανάπλαση του Πάρκου και τον εργολάβο

 
 
Προσφυγή του δήμου Αγρινίου κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τον εργολάβο – Γιατί ο δήμος να είναι σε ισχύ η εργολαβία

 Η ιστορία της ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου εξελίσσεται διαρκώς σε μια δικαστική ιστορία. Νέο κεφάλαιο σε αυτήν είναι η προσφυγή του δήμου Αγρινίου στο Διοικητικό Εφετείο κατά της πρόσφατης απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία έγινε δεκτή η «αίτηση θεραπείας» που είχε καταθέσει ο ανάδοχος του έργου. Μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το έργο της ανάπλασης του Πάρκου έχει μείνει – πέρα από την γνωστή εκκρεμοδικία που υπάρχει στο ΣτΕ- εντελώς «μετέωρο» και πλέον ο ανάδοχος του έργου ζητά την διάλυση της σύμβασης. Ο δήμος Αγρινίου αποφάσισε να προσβάλει στα δικαστήρια την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που δίνει στον ανάδοχο το νομικό «πάτημα» να ζητά τη διάλυση της σύμβασης, θέλοντας να προασπίσει τα συμφέροντα του δήμου και κυρίως να αποφύγει να πληρώσει αποζημιώσεις στον εργολάβο του έργου.

Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr στόχος της δημοτικής αρχής Αγρινίου με την κίνησή της να προσβάλει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι να υπάρχει εργολαβία, όταν το ΣτΕ κρίνει την τύχη/νομιμότητα του έργου. Στην περίπτωση που το έργο κριθεί νόμιμο και από τη στιγμή που έχει προταθεί για έργο – γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος το έργο να μην συνεχιστεί. Αν το έργο κριθεί μερικώς νόμιμο, τότε ο δήμος θα υποχρεωθεί σε τροποποίησεις της υπάρχουσας σύμβασης / μελέτης, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, γι” αυτό και η δημοτική αρχή κρίνει σκόπιμο να βρίσκεται εν ισχύ η εργολαβία. Από την άλλη υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο το έργο είτε να ακυρωθεί, είτε να κριθεί παράνομο το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεών του. Στην περίπτωση αυτή η απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ θα είναι βέβαιη και τότε ο δήμος Αγρινίου, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, θα κινηθεί στην κατεύθυνση να αναζητήσει πόρους από το ΠΔΕ για την αποκατάσταση της υπάρχουσας κατάστασης, στα πρότυπα του «παλιού» πάρκου και όχι αυτού που προτείνεται από τη μελέτη και φυσικά με ένα πολύ μικρότερο κόστος, δηλαδή σε ένα facelift του «παλιού» πάρκου.

Υπεθυμίζεται ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την απόφασή της ακύρωσε την αριθ.162/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου και την αριθ. αριθ.43569/13-6-2014 απόφαση της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου σχετικά με την απόρριψη της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών, που είχε καταθέσει ο ανάδοχος το περασμένο καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκείνη τη Δήλωση Διακοπής Εργασιών που αρχικά ο δήμος Αγρινίου δεν αποδέχθηκε, γίνονταν λόγος από την πλευρά του αναδόχου για παράνομες εργασίες που προβλέπτονται στο έργο.Το σημαντικότερο από όλα είναι πως ο ανάδοχος του έργου δήλωνε πως προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες της μελέτης απαιτείται να υλοτομηθούν επιπλέον 141 δένδρα και θάμνοι από τα 64 που προβλέπονται στον πίνακα υλοτομίας. Ακόμη ο ανάδοχος επικαλούνταν την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, αλλά και έγγραφα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δασαρχείου που μιλούν για σημαντικές επιδράσεις στην υφιστάμενη φυτοκάλυψη από όλες σχεδόν τις εργασίες που απαιτούν εκσκαφές και οι οποίες πλήττουν το ριζικό σύστημα των υφιστάμενων δέντρων.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου