Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Δράμα. Θα ξεπεράσει τους 6.000 επιμορφούμενους το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου

 
Θα  ξεπεράσει τους 6.000 επιμορφούμενους το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου
 
Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός των δράσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου που αφορά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης  κοινωνικών ομάδων.
 
Οι κοινωνικές αυτές ομάδες είναι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, τμήματα Πανεπιστημίων και διάφορες κοινωνικές ομάδες ενηλίκων.

Σύμφωνα με τον επικείμενο σχεδιασμό για το σχολικό έτος 2014-2015 ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τους 6000.

Ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου υλοποιήθηκαν 102 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που αφορούσαν μαθητές και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στα προγράμματα αυτά συμμετείχαν 1764 μαθητές και 187 εκπαιδευτικοί. Η θεματολογία των προγραμμάτων αυτών αφορούσε την ορθή διαχείριση απορριμμάτων, την υπαίθρια διαβίωση και την ερμηνεία περιβάλλοντος μέσα από την διάσχιση του παραποτάμιου περιβαλλοντικού μονοπατιού στις όχθες του Νέστου. Η συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών ήταν από τις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης.

Παράλληλα το ίδιο χρονικό διάστημα υλοποιήθηκαν δυο σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτικών σε περιβαλλοντικά προγράμματα- ένα για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης- και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης καθώς και από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Στα σεμινάρια αυτά συμμετείχαν συνολικά 116 εκπαιδευτικοί.

Επίσης την ίδια περίοδο υλοποιήθηκε και μια διήμερη δράση με το ΚΔΒΜ Δράμας με τη συμμετοχή 43 ενηλίκων από 18-65 χρονών.
 
 
Για τη νέα χρονιά και από τις αρχές του 2015 έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις:
 
1. Υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αναλυτικότερα:

- Υλοποίηση 52 μονοήμερων προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης. Οι περιβαλλοντικές σχολικές ομάδες που συμμετέχουν θα είναι από όλη την Ελλάδα.
- Υλοποίηση 15 διήμερων προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης. Οι περιβαλλοντικές σχολικές ομάδες που συμμετέχουν θα είναι από όλη την Ελλάδα.
- Υλοποίηση 10 τριήμερων προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης. Οι περιβαλλοντικές σχολικές ομάδες που συμμετέχουν θα είναι από όλη την Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω προγράμματα θα υλοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παρανεστίου και η διαμονή των συμμετεχόντων θα γίνει στον Οικισμό Φιλοξενίας του ΚΠΕ Παρανεστίου που είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.
 
 
2. Υλοποίηση τριήμερων σεμιναρίων για ενήλικες. Αναλυτικότερα:

- Υλοποίηση 4 τριήμερων σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης.
- Υλοποίηση 2 τριήμερων σεμιναρίων για ενήλικες από 18-65 ετών.
- Υλοποίηση 3 τριήμερων σεμιναρίων για πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών.

Τα παραπάνω
προγράμματα θα υλοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παρανεστίου και η διαμονή των συμμετεχόντων θα γίνει στον Οικισμό Φιλοξενίας του ΚΠΕ Παρανεστίου που είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.
 
 
3. Υλοποίηση λοιπών δράσεων. Αναλυτικότερα:

- Θα συμμετέχουμε στη διοργάνωση της γιορτής των σπόρων που γίνεται από την εναλλακτική κοινότητα του ‘’Πελίτι’’.
- Θα διοργανώσουμε με τη συνεργασία του Δήμου Δοξάτου εκδηλώσεις για την ημέρα περιβάλλοντος.
Τέλος, σχεδιάζουμε την υλοποίηση ενός τριήμερου περιβαλλοντικών δράσεων με υπαίθρια διαβίωση στο όρος Μενοίκιο περί τα τέλη Ιουνίου.
 
 
Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων στις παραπάνω δράσεις υπολογίζεται στους 4760.

Η υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων γίνεται στα πλαίσια της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» Α.Π.7/ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικών πόρων.

Εκτός από τη χρηματοδότηση μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος, ένα σημαντικό χρηματικό ποσό διατίθεται κάθε χρόνο από το Δήμο Παρανεστίου για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του ΚΠΕ Παρανεστίου καθώς και τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου