Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Χειμωνιάτικη παρατήρηση πουλιών στην Πρέσπα. Μια βόλτα στα φασολοχώραφα – γνωρίζοντας που να κοιτάξεις (συνέχεια Ε)


 
Συχνά, το να βρεις ένα συγκεκριμένο είδος πουλιών εξαρτάται από το αν γνωρίζεις που να κοιτάξεις, κατανοώντας μέσα από την εξελικτική τους πορεία σε ποιους βιότοπους είναι πιθανό να βρίσκονται και που αναζητούν την τροφή τους. Τα δύο πουλιά παραπάνω είναι και τα δύο τσιχλόνια, μια οικογένεια πουλιών με κοντά, κωνικά ράμφη, προσαρμοσμένα να τρώνε σπόρους. Αυτά τα δύο είδη μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικά μέρη, αναλόγως με τις διατροφικές τους προτιμήσεις. Το πρώτο είναι Σιρλοτσίχλονο (Emberiza cirlus), ένα είδος που βρίσκεται σε μεγάλους αριθμούς σε γεωργικές εκτάσεις, στους αγρούς και τους φράκτες. Τον χειμώνα σχηματίζουν κοπάδια και τρέφονται με σπόρους που βρίσκουν στα χωράφια, πετώντας πότε πότε σε παρακείμενα φυτά και θάμνους για να καθαρίσουν το φτέρωμά τους με το ράμφος τους ή να ζεσταθούν στον ήλιο. Τα πουλιά είναι ευαίσθητα στις οχλήσεις την ώρα που τρέφονται, αλλά τα εκθαμβωτικά τους χρώματα μπορεί κανείς εύκολα να τα δει όταν είναι σκαρφαλωμένα στα κλαδιά τις φωτεινές μέρες του χειμώνα. Τα Σιρλοτσίχλονα είναι ενδημικά πουλιά και δεν ταξιδεύουν μακριά από τον τόπο αναπαραγωγής τους το καλοκαίρι για να βρουν φαγητό το χειμώνα. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου φωλιάζουν σε φράχτες, τρέφονται σε παρακείμενα λιβάδια, προτιμώντας να τρώνε ακρίδες, παρέχοντας έτσι μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία ελέγχου των παράσιτων. Το δεύτερο πουλί είναι (Μεγάλο) Καλαμοτσίχλονο (Emberiza schoeniclus) και, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, μπορεί να ειδωθεί εύκολα σε καλαμιώνες να τρώει τις κορυφές των φυτών, παρόλο που μπορεί επίσης μερικές φορές να τρέφεται σε χωράφια. Οι εκτενείς καλαμιώνες της Πρέσπας παρέχουν έναν γενναιόδωρο βιότοπο για τα τσιχλόνια.

Μια χειμωνιάτικη βόλτα στους χωματόδρομους δίπλα στα φασολοχώραφα θα προσφέρει ευκαιρίες να δούμε και τα δύο αυτά είδη∙ τα Σιρλοτσίχλονα μπορούμε να τα δούμε στα χωράφια και στις κορυφές θάμνων και δέντρων ενδιάμεσα, ενώ τα Καλαμοτσίχλονα μπορούμε να τα δούμε ενώ κινούνται ανάμεσα στα καλάμια που ευθυγραμμίζουν τα κανάλια αποστράγγισης τα οποία διασχίζουν τη γεωργική ζώνη
(βλ. χάρτη, σημείο Ζ). Άλλα είδη που βρίσκονται στους ίδιους βιότοπους, όπως ο Σπίνος (Fringilla coelebs) και ο Χειμωνόσπινος (Fringilla montifringilla), μπορούν επίσης να ειδωθούν στους αγρούς, ενώ μπορούμε να δούμε τους Μουστακαλήδες (Panurus biarmicus) στους καλαμιώνες.
 
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου