Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Το βασιλικό πλανητάριο Eise Eiginga – Η διάψευση προφητειών για το τέλος της Γης.

 
 
Το βασιλικό πλανητάριο Eise Eiginga – Η διάψευση προφητειών για το τέλος της Γης.Στα πλαίσια των μηνιαίων μαθημάτων "Αστρονομία για Όλους", την Κυριακή, 3η Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) θα γίνει διάλεξη από τον κ. Στάθη Ζαφραντζά, Οικονομολόγο, μέλος του Δ.Σ., με θέμα: «Το βασιλικό πλανητάριο Eise Eiginga – Η διάψευση προφητειών για το τέλος της Γης»
 
 
Λίγα λόγια για την ομιλία και τον ομιλητή
 

ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ EISE EISINGA

 

Η διάψευση προφητειών για το τέλος της Γης

 
Στην ομιλία του ο κ. Ευστάθιος ΖΑΦΡΑΝΤΖΑΣ θα παρουσιάσει το βασιλικό πλανητάριο Eise Eisinga, που βρίσκεται στην πόλη Franeker στην Ολλανδία, είναι δε το παλαιότερο σε λειτουργία στον κόσμο. Απεικονίζει την ακριβή κίνηση των πλανητών του ηλιακού συστήματος, την τοπική ώρα, τις ημερομηνίες της ημέρας, του μήνα και του έτους, τις φάσεις της Σελήνης και τις παλίρροιες, την ανατολή και τη δύση καθώς και τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης, την περιστρεφόμενη φαινομενική εικόνα του ουρανού (επιπεδόσφαιρο) από την πόλη Franeker, τη θέση του Ηλίου στο Ζωδιακό Kύκλο, κ.ά.
Κατασκευάστηκε μεταξύ 1774 και 1781 από τον Eise Eisinga, στο σπίτι του και καλύπτει ολόκληρη την οροφή και μέρος των τοίχων του καθιστικού δωματίου του σπιτιού. Είναι το μεγαλειώδες έργο ενός προικισμένου και αυτοδίδακτου ατόμου, το οποίο, αν και είχε ως επάγγελμα το κούρεμα προβάτων και την επεξεργασία των μαλλιών, κατόρθωσε να κατασκευάσει ένα πλανητάριο, αριστούργημα επιστημονικών γνώσεων και αισθητικής, προκειμένου να διαλύσει τούς παραλόγους φόβους της εποχής εκείνης, ότι μια σύνοδος πλανητών θα προκαλούσε την καταστροφή της Γης.
 
Συγκεκριμένα το 1774 διαδιδόταν από έναν ιερέα, ότι στις 8 Μαΐου, που θα γινόταν μια σπάνια σύνοδος των πλανητών Ερμή, Αφροδίτη, Άρη, Δία και της Σελήνης, αυτή η σύνοδος θα προξενούσε τη σύγκρουση των πλανητών και τον εκτροχιασμό της Γης, η οποία θα ωθούνταν προς τον Ήλιο με αποτέλεσμα να καεί από τις φλόγες του.
Το είδος των προφητειών αυτών για το τέλος του κόσμου που έσπερναν τον πανικό στους ανθρώπους θέλησε να διαψεύσει ο Eise Eisinga με την κατασκευή του εν λόγω πλανηταρίου. Αυτό θα έδειχνε στον κόσμο την ετήσια περιστροφή των πλανητών γύρω από τον Ήλιο και τις διάφορες συνόδους των πλανητών ως φυσικά φαινόμενα, που επαναλαμβανόταν περιοδικά, χωρίς να έχουν προκαλέσει μέχρι τότε την καταστροφή της Γης και συνεπώς ούτε θα την προκαλούσαν στο μέλλον.
Το πλανητάριο συγκέντρωσε αμέσως την προσοχή και τον θαυμασμό επιστημόνων της εποχής, αργότερα δε και του βασιλέα της Ολλανδίας ο όποιος το αγόρασε και το έδωσε στην πόλη Franeker.
Σήμερα όλο το σπίτι όπου βρίσκεται το πλανητάριο είναι ανοιχτό στο κοινό ως μουσείο, που κάθε χρόνο το επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο. Μπορεί να δει ο επισκέπτης εκτός από το πλανητάριο με τον πολύπλοκο μηχανισμό του πίσω από την οροφή του δωματίου, το εργαστήριο εξεργασίας μαλλιών, διάφορα σχετικά βιβλία, έγγραφα και γκραβούρες της εποχής, αστρονομικά όργανα, τηλεσκόπια και ωρολόγια, καθώς και την επίπλωση του σπιτιού.
Η παρουσίαση θα γίνει με τη βοήθεια προβολής φωτογραφιών του ομιλητή κ. Ζαφραντζά που επισκέφτηκε το πλανητάριο τον περασμένο χρόνο, καθώς και με προβολή αποσπασμάτων καλογυρισμένης ταινίας, η οποία δείχνει τη ζωή του ιδιοφυούς Eise Eisinga και το φημισμένο πλανητάριο, έργο της ζωής του.
 
 

Σύντομο βιογραφικό

 
Ο κ. ΖΑΦΡΑΝΤΖΑΣ Ευστάθιος γεννήθηκε στο Βόλο, ύστερα δε από τις πανεπιστημιακές του οικονομικές σπουδές στη Λοζάννη (Ελβετία), εργάστηκε στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες σε θέματα πολιτικών και προγραμμάτων ανάπτυξης επιχειρήσεων.
Η ενασχόλησή του με την αστρονομία άρχισε πριν από πολλά χρόνια όταν κοίταζε τα αστέρια με νέο μάτι και ήθελε να μάθει τι είναι το Σύμπαν και από πού προέρχεται. Το ενδιαφέρον του για την αστρονομία άρχισε με το διάβασμα βιβλίων και επεκτάθηκε σταδιακά με τη παρατήρηση του έναστρου ουρανού με τηλεσκόπια, με την συμμετοχή του σε συλλόγους ερασιτεχνικής αστρονομίας, με την επίσκεψη σε αστεροσκοπεία και αστρονομικά κέντρα της Ευρώπης, με την συλλογή παλαιών αντικειμένων αστρονομίας, με την φωτογράφιση αστερισμών κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου