Σημαντικές επιδόσεις έχουν στη γερμανική αγορά το ελληνικό ελαιόλαδο και τα κρασιά. Ενδεικτικό είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου, και ιδιαίτερα βιολογικού, αυξήθηκαν κατά 25% ενώ κατά 26% αυξήθηκαν οι εξαγωγές κρασιού στη Γερμανία.
Τη στροφή στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα όπως το λάδι, το κρασί, το τυρί και τα οπωροκηπευτικά, αλλά και την ευκαιρία να αποτελέσουν μια στέρεη βάση για τις ελληνικές εξαγωγές επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο, με αφορμή την Παγκόσμια Εκθεση Τροφίμων.
Ηδη η Ελλάδα έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ποιοτική γεωργία με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), Προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας και Παραδοσιακά Προϊόντα. Η γερμανική αγορά είναι ο δεύτερος προορισμός των ελληνικών αγροτικών προϊόντων διεθνώς, με μερίδιο 12,9% το 2011, ενώ την ίδια χρονιά ο τομέας των φρούτων και των λαχανικών κατέλαβε το 52,7% επί του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην ίδια αγορά. Τα προϊόντα που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στη γερμανική αγορά είναι το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα ποτά, τα ψάρια και τα παρασκευάσματά τους.
Οπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για την απλούστευση των εξαγωγών για το single window, δηλαδή τη στήριξη ενός κεντρικού φορέα που θα χειρίζεται όλα τα σχετικά ζητήματα. Μάλιστα στο πλαίσιο της προώθησης των ελληνικών προϊόντων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, επιδιώκει να γίνουν γνωστά στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα τα ντόπια προϊόντα, η ελληνική γαστρονομία και διατροφή, ώστε επιστρέφοντας στις χώρες τους να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων και να τα αναζητήσουν στην αγορά της πατρίδας τους.
Ο κ. Τσαυτάρης κατά την παραμονή του στο Βερολίνο εγκαινίασε, μαζί με τη γερμανίδα υπουργό Τροφίμων, Γεωργίας και Προστασίας του Καταναλωτή, Ιλσε Αϊνγκερ τα περίπτερα της ελληνικής συμμετοχής στην Παγκόσμια Εκθεση Τροφίμων, στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας 2013, ενώ συμμετείχε και στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Επισιτιστική Αυτάρκεια.
πηγή: http://www.wine.gr/
πηγή: http://www.wine.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου