Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

"Θύματα" της ανθρώπινης δραστηριότητας οι υγρότοποι της Κρήτης!





Απειλούνται διαρκώς οι υγρότοποι στην Κρήτη με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον νομό Χανίων ο οποίος αποτελεί 'θησαυροφυλάκιο' βιοποικιλότητας.
 
 
Την ανάγκη για εξορθολογισμό του τουριστικού μοντέλου στο νησί μας επισημαίνουν για πολλοστή φορά οι ερευνητές, τονίζοντας ότι πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να εφαρμόσει την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.
Με αφορμή την παρουσίαση του νέου διαδικτυακού τόπου 'Υγροτόπιο' από το WWF Ελλάς, ο επιστημονικός συνεργάτης του WWF Καλούστ Παραγκαμιάν, μίλησε στα 'Χανιώτια Νέα' για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι του νομού, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται σε 48.


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ 'ΘΗΣΑΥΡΟΙ'

Όπως διαπιστώνει κανείς από την πλούσια βάση δεδομένων του 'Υγροτόπιου' στα Χανιά συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των υγρότοπων της Κρήτης, μερικοί από τους οποίους αποτελούν περιβαλλοντικούς 'θησαυρούς'.
«Στα Χανιά υπάρχει ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Κρήτης, η λίμνη του Κουρνά αλλά και πέντε περιοχές με εποχικά μεσογειακά λιμνία
με μεγαλύτερο αυτό του Ομαλού», ανέφερε ο κ. Παραγκαμιάν, εξηγώντας πως τα λιμνία αυτά είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος και για την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της σπανιότητάς τους.
 

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΟΥΝ

Από τους 102 υγροτόπους σε όλη την Κρήτη, μόλις οι 10 είναι ανέγγιχτοι ενώ στους υπόλοιπους έχει αναπτυχθεί -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- ανθρώπινη δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα πάντα με το 'Υγροτόπιο' της WWF, από τους φυσικούς υγροτόπους των Χανίων μόλις οι τέσσερις δεν έχουν σημάδια από ανθρώπινες επιδράσεις ενώ στους 16 υπάρχει σημαντική αλλοίωση του φυσικού τοπίου.
Όπως επισημαίνει στα 'Χανιώτικα Νέα' ο επισημονικός συνεργάτης του WWF, «στην περιοχή σας κινδυνεύουν περισσότερο όλες οι εκβολές ρυάκων προς τον βορρά, καθώς η ζώνη αυτή είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένη. Και ο κόλπος Χανίων και το Κολυμπάρι, δέχονται μεγάλες πιέσεις γιατί οι ρύακες καταλήγουν σε όμορφες παραλίες όπου υπάρχει τουριστική ανάπτυξη. Οι ρύακες δέχονται επίσης λύματα είτε βιομηχανικά από ελαιοτριβεία, είτε αστικά». Ο κ. Παραγκαμιάν μάλιστα επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη ρύπανση η άγνοια καθώς «αυτοί που ρυπαίνουν το κάνουν εν γνώσει τους. Υπάρχουν για παράδειγμα ελαιοτριβεία που φροντίζουν να έχουν λιμνία με αναχώματα είναι δίπλα σε ρύακες ώστε αν γίνει υπερχείλιση να διαφεύγουν εκεί τα απόβλητά τους».



«ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ»


Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται η Αγιά με τον κ. Παραγκαμιάν να επισημαίνει ότι «ο νομός Χανίων πρέπει να τη διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού». Η πολύπαθη λίμνη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όπως η εισαγωγή του βουβαλοβάτραχου, τα χρυσόψαρα και οι αμερικάνικες χελώνες. «Κινδυνεύει άμεσα η πανίδα της περιοχής» επισημαίνει ο κ. Παραγκαμιάν.
 

Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ

Σε κίνδυνο και ο μεγαλύτερος υγρότοπος του νησιού, η λίμνη Κουρνά. «Η λίμνη αυτή είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την Κρήτη αλλά και για όλη την Ελλάδα» επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης του WWF και εξηγεί: «η λίμνη υπερχειλίζει προς τον ρύακα Δέλφινα που στέλνει το νερό στη θάλασσα.
Μέχρι την εκβολή του είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένος. Η λίμνη όπως ξέρετε από τη μια μεριά είναι χτισμένη. Ηδη πολλά κτίσματα σύμφωνα με τις υπηρεσίες είναι αυθαίρετα, έχουν αλλοιώσει τον αιγιαλό της λίμνης και καταστρέφουν τη βλάστηση. Παράλληλα υπάρχει και η δραστηριότητα με τα κανό και με τα ποδήλατα».
 

Να εφαρμοστεί ο νόμος

Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο κ. Παραγκαμιάν αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης για την προστασία του περιβάλλοντος, ξεκαθάρισε όμως ότι «έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας». Τόνισε επίσης ότι «το φυσικό περιβάλλον εξακολουθεί να μην είναι προτεραιότητα ούτε των Δήμων ούτε της Περιφέρειας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Να μπει ψηλά στην ατζέντα».
Εμφανίστηκε δε απογοητευμένος από την απουσία πολιτικής βούλησης για εφαρμογή του περιβαλλοντικού Δικαίου, ενώ φέρνει προ των ευθυνών τους τους Αρμόδιους φορείς τονίζοντας: «Πρωτίστως θα έλεγα ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι πολιτική απόφαση. Ολα εξαρτώνται από το πόσο αποφασισμένος είναι ο πολιτικός να επιβάλει το περιβαλλοντικό δίκαιο που έχουμε στην Ελλάδα. Φανταστείτε για παράδειγμα ο γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης να πάρει την απόφαση να γκρεμίσει όλα τα αυθαίρετα. Είναι μια απόφαση που πρέπει να την πάρει αυτός».
Αναφορικά με την ανταπόκριση των Υπηρεσιών στα Χανιά ο επιστημονικός συνεργάτης του WWF δήλωσε ότι υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία, αλλά εμφανίστηκε απογοητευμένος από τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται όταν μια απόφαση (ποινή ή πρόστιμο) παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παραγκαμιάν ζητά από τις αρμόδιες Αρχές να επιβάλουν τον νόμο και να μην περιμένουν από τους πολίτες να συμμορφωθούν μόνοι τους.
 


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σε ερώτησή μας για το κατά πόσον ένα τουριστικό νησί όπως η Κρήτη μπορεί να διατηρήσει το φυσικό τοπίο και παράλληλα να ευνοήσει την επιχειρηματικότητα στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Παραγκαμιάν ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό αρκεί να υπάρχει ένας εξορθολογισμός του μοντέλου ανάπτυξης.
«Πρέπει να καταλάβουμε τον λόγο για τον οποίο έρχονται οι τουρίστες στην Κρήτη. Έρχονται για τις ομορφιές της, για τις ωραίες παραλίες της και όχι για τις οργανωμένες.
Ερχονται για τους αρχαιολογικούς της χώρους, για τα βουνά και τα φαράγγια της, για την φύση και τον πολιτισμό της. Αν συνεχίσουμε να καταστρέφουμε την παράκτια ζώνη όπως συμβαίνει στα Χανιά, όταν χτίσουμε όλη την αμμουδιά, τότε μοιραία θα χάσει την αξία της και στο τέλος δεν θα υπάρχει κάτι για να επισκεφθούν οι ξένοι επισκέπτες» σημείωσε ο κ. Παραγκαμιάν.
 


48 φυσικοί και τεχνικοί υγρότοποι στα Χανιά

Σύμφωνα με την εξαιρετική νέα ιστοσελίδα του 'Yγροτόπιου' (http://www.oikoskopio.gr/ygrotopio), στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπάρχουν συνολικά 48 υγρότοποι από τους οποίους οι 41 είναι φυσικοί. Σε επίπεδο Δήμων, 13 καταγράφονται στον Δήμο Κισσάμου, 12 στον Αποκόρωνα, 7 στον Δήμο Χανίων, 7 στον Πλατανιά, 6 στον Δήμο Καντάνου - Σελίνου, 2 στα Σφακιά και ένας στη Γαύδο.

 
 
 πηγή: http://www.creteplus.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου