του Νίκος Φώσκολος
Η Τήνος από τα διάφορά ονόματα που κατά καιρούς απέκτησε είναι και αυτό της Υδρούσας.
Της δόθηκε, διότι στο μακρινό παρελθόν κυρίως, είχε πολλά νερά. Στην εποχή που ζούμε με τις υψηλές απαιτήσεις στον τουρισμό και στις ανέσεις, η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατακόρυφα, όχι πάντα με σωστή διαχείριση. Σίγουρα οι νέες μετεωρολογικές συνθήκες, οι καύσωνες, η αύξηση του τουρισμού ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, απαιτούν μεγαλύτερη παροχή νερού στο νησί.
Η νότια Τήνος, εκεί που η ανοικοδόμηση και ο τουρισμός αυξήθηκαν και αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα, εκεί τα νερά είναι λιγότερα και υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη νερού.
Η Τήνος έχει νερά. Ο «Τσικνιάς» το ψηλότερο βουνό της Τήνου, έχει και στέλνει νερό σε πόλη και χωριά. Οι πηγές της «Ζωδεμένης» που βρίσκονται σε βουνοκορφή της βορειοδυτικής Τήνου έχουν και δίνουν νερό στα γύρω χωριά και περιοχές. Το πλούσιο και εύφορο λιβάδι της Κώμης, σε έδαφος και νερά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ύδρευση ακόμη περισσότερο είτε περιφερειακά είτε από το εσωτερικό του. Τα περισσότερα χωριά της Τήνου είχαν και έχουν τις πηγές τους, τα «ξινάρια» με τα οποία υδρεύονταν τα παλαιότερα χρόνια και πολλά συνεχίζουν να υδρεύονται και σήμερα. Πριν 15 περίπου χρόνια εμφανίστηκαν και οι γεωτρήσεις, για ορισμένους σωτήριες και για άλλους όχι. Παράλληλα τοπικοί και κυβερνητικοί παράγοντες άρχισαν να σκέπτονται και να κατασκευάζουν φράγματα μικρά και μεγάλα σε κατάλληλες περιοχές για να συγκρατούν το νερό, να το αποθηκεύουν και να τροφοδοτούν πηγές και αντλιοστάσια. Ακόμη πριν μερικά χρόνια εφαρμόστηκε και στην Τήνο η μέθοδος της Αφαλάτωσης του νερού. Σήμερα λειτουργούν τρεις αφαλατώσεις στην Τήνο, αναμένοντας και άλλες.
Παρόλα αυτά το νερό δεν επαρκεί κυρίως στη Χώρα της Τήνου, η οποία και πέρυσι συμπλήρωνε τις ανάγκες μεταφέροντας νερό με υδροφόρα πλοία από την στεριανή Ελλάδα, όπως γίνεται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Με όλους αυτούς του τρόπους υδροδότησης που υπάρχουν σήμερα στη Χώρα και στα χωριά της Τήνου, το νερό δεν υπάρχει στις βρύσες των σπιτιών σε αφθονία και κοστίζει ακριβά στους Δήμους και στους καταναλωτές. Στην πόλη η παροχή νερού από τον Δήμο τα τελευταία χρόνια δεν είναι δυνατή για όλο το εικοσιτετράωρο. Καλύπτουν τις ανάγκες τους οι κάτοικοι με απόθεμα νερού σε δεξαμενές που διατηρούν είτε στις ταράτσες είτε στα υπόγεια.
Όμως με μια σωστότερη διαχείριση των υπαρχόντων νερών της Τήνου, που κατ΄ εμέ είναι πολλά και επαρκέστατα, μπορεί να λύσει δια παντός το πρόβλημα, αρκεί να υπάρχει συναίνεση φορέων, δημοτών, επισκεπτών και καθενός από μας που έχουν σχέση με την Τήνο.
Η κατάλληλη αποθήκευση νερών, η σωστή χρήση και διανομή από πηγές που τρέχουν ασταμάτητα όλο το χρόνο σε χωριά και βουνοκορφές, η αξιοποίηση των υπαρχόντων φραγμάτων, η άντληση και μεταφορά νερού από την περιοχή του λιβαδιού της Κώμης με ενδιάμεσους σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής «Κώμη – Λουτρά – ʼγιος Νικήτας – Χώρα κλπ», παράλληλα με τη σωστή τιμολόγηση του νερού και τον απαραίτητο σεβασμό σ΄ αυτό, θα έχουμε και θα διατηρήσουμε επάρκεια για πολλά χρόνια στο μέλλον. Οι παράγοντες συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι σε κάθε χώρο και φορέα, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι πάνω απ΄ όλα το νερό είναι το πλέον απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή μας. Το νερό είναι πηγή ζωής και στο θέμα αυτό δεν χωράνε αντιπολιτευτικές διαθέσεις, μικροσυμφέροντα και υστεροβουλίες από ελάχιστους.
Το καλό για να γίνει είναι δύσκολο. Το κακό γίνεται ευκολότερα.
Άξιος και επαινετός είναι αυτός που αγωνίζεται για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του μέσου ανθρώπου. Πάντα δε, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε έργο, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, έχει επιπτώσεις στο χώρο του. Όλα όμως κρίνονται και υπολογίζονται από το συνολικό αποτέλεσμα και την ωφέλεια που θα έχει η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών, κατοίκων και επισκεπτών.
Ας τολμήσουν οι υπεύθυνοι. Σφάλματα κάνουμε όλοι. Δεν «σφάλουν» όσοι δεν κάνουν τίποτα, αλλά κάνουν ένα μεγάλο σφάλμα, δεν κάνουν τίποτα.
Νίκος Ν. Φώσκολος,
πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Κώμης Τήνου,
εκδότης της εφημερίδας “η Τηνιακή on line”
Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην
πηγή: http://www.tiniaki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου