Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Ο νεαρός Ασπροπάρης των Μετεώρων ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του

 
 
Η αναπαραγωγική περίοδος για το μοναδικό ζευγάρι Ασπροπάρηδων που έχει απομείνει στα Μετέωρα συνεχίζεται ομαλά και με καλούς οιωνούς για το μέλλον. Πριν δυο μήνες, το ζευγάρι ξεκίνησε τη διαδικασία της επώασης, που διήρκησε 42 ημέρες. Αποτέλεσμα αυτής της υπομονετικής διαδικασίας ήταν ο ερχομός του νεοσσού Ασπροπάρη, του πρώτου που εκκολάφθηκε φέτος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Βαλκάνια!
 
 
Εδώ και έναν μήνα, ο νεοσσός μεγαλώνει υπό τη συνεχή φροντίδα των γονιών του, ενώ παραμένει ακόμα στο ασφαλές περιβάλλον της φωλιάς, στα βράχια των Μετεώρων. Οι γονείς φροντίζουν καθημερινά για τη διατροφή του και ενώ τον πρώτο καιρό τον τάιζαν στο στόμα, τώρα πλέον έχει αρχίζει να τρώει μόνος του τα κομμάτια κρέατος που φέρνουν οι γονείς του.
 
Μόλις βγουν από το αβγό, οι νεοσσοί των Ασπροπάρηδων μοιάζουν με λευκές «χνουδωτές» μπάλες. Σταδιακά, χάνουν τα αρχικά τους μαλακά φτερά, που χρησιμεύουν μόνο για θερμομόνωση, και αποκτούν το πρώτο τους κανονικό φτέρωμα, μαύρου χρώματος. Για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα που έχουν οι ενήλικοι Ασπροπάρηδες, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το πέμπτο έτος της ηλικίας τους.

Αν όλα πάνε καλά και οι γονείς του μικρού Ασπροπάρη δεν πέσουν θύμα κάποιου δηλητηριασμένου δολώματος, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να του παρέχουν την απαιτούμενη τροφή και φροντίδα, σε λιγότερο από έναν μήνα, ο νεαρός Ασπροπάρης θα ανοίξει τα φτερά του και θα ετοιμαστεί για το πρώτο άλμα από τη φωλιά και την πρώτη του πτήση!

Αρχές φθινοπώρου, μαζί με τους γονείς του, θα αφήσει τα βράχια των Μετεώρων για να αναχωρήσει για το πρώτο του μεγάλο ταξίδι προς την υποσαχάρια Αφρική, όπου θα περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
 
Μάθετε περισσότερα για τον Ασπροπάρη και τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία του στο http://www.lifeneophron.eu/gr/index.html .


πηγή: http://www.ornithologiki.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου