Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Ήπειρος. Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρυμούς και δάση

 
 
Από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων καθώς και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλό.

Η απόφαση ισχύει μέχρι και την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι 31-10-2018 και από την δύση του ηλίου μέχρι 6ης πρωινής στους παρακάτω δασικούς, αγροτικούς οδούς και περιοχές του Νομού λόγω του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού
Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

1. Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Τ.Κ. Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.
2. Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.
3. Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Τ.Κ. Αβγού και
σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.
4. Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο του Δ.Κ Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια του Δ.Κ. Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.
5. Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου Β. Τζουμέρκων.
6. Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.
7. Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.

Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας

Στις οδούς και περιοχές.

1. Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου

1. Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου Ζαγορίου.
2. Σε όλες τις Δασικές οδούς και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους Τ. Κ. Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.

Εξαιρέσεις- Αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων καθώς και τα οχήματα παροχής βοήθεια, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία και των εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας μετά από εντολή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών όταν και όπου χρειαστούν.

Η εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην Δ/νση Δασών Ιωαννίνων - Δασικές Υπηρεσίες. Επίσης μερίμνη των Δήμων, πρέπει να αναρτηθεί στους πίνακες ανακοινώσεων των Δήμων, Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι οι κάτοικοι κλπ των ανωτέρω περιοχών.
 
 
Οδηγίες για την αποφυγή ασθενειών σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
 
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου, με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση εστίας πανώλους μικρών μηρυκαστικών για πρώτη φορά στη Ευρωπαϊκή Ένωση (Βουλγαρία), καθώς και την εμφάνιση νοσημάτων (ευλογιά, οζώδης δερματίτιδας των βοοειδών, καταρροϊκός πυρετός και κλασσική πανώλης χοίρων), τα οποία θέτουν σε κίνδυνο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας, υπενθυμίζει και εφιστά την προσοχή στους κτηνοτρόφους για την πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφαλείας όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα μετάδοσης των νοσημάτων:

1. Χρήση εντομοαπωθητικών για καταπολέμηση εντόμων (μύγες, κουνούπια κλπ) στα ζώα και απολύμανση στις εγκαταστάσεις.
2. Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.
3. Έλεγχος προέλευσης των ζωοτροφών.
4. Καθημερινός έλεγχος των ζώων για εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων, απομόνωση των ασθενών σε ξεχωριστό χώρο και άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
5. Και κυρίως: Να γίνεται η προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες- επίσημα έγγραφα (υγειονομικά πιστοποιητικά- Ταυτοποίηση ζώων με ηλεκτρονικά ενώτια ή βώλους,



πηγή: https://www.epiruspost.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου