Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Πλαστική Σακούλα... Γιορτάζουμε;

 
Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Πλαστική Σακούλα... Γιορτάζουμε;
 
Με το σύνθημα «ετοιμάσου να αλλάξεις» η ΕΕ ρίχνεται στη μάχη ενάντια στο πλαστικό μιας χρήσης και συγκεκριμένα στην αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών όσον αφορά 10 κοινά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα, μεταξύ αυτών και της πλαστικής σακούλας
 
Η Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Πλαστική Σακούλα (3 Ιουλίου) μας δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και σε άλλους ότι κάθε ενέργεια και κάθε σακούλα που χρησιμοποιούμε μπορεί να επηρεάσει τη ζωή όλων των ανθρώπων στον κόσμο, καθώς επίσης και τις επόμενες γενιές.

Με το σύνθημα «ετοιμάσου να αλλάξεις» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνεται στη μάχη ενάντια στο πλαστικό μιας χρήσης και συγκεκριμένα στην αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών όσον αφορά 10 κοινά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα, μεταξύ αυτών και της πλαστικής σακούλας. Αποτελεί προσπάθεια για ευαισθητοποίηση γύρω από τη χρήση του πλαστικού, την ποιότητά του και δίνεται βαρύτητα στις επιλογές που κάνουμε ως καταναλωτές στην προσπάθεια για πιο ανθεκτικά, επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα πλαστικά.

Η εκστρατεία ακολουθεί την πρόταση για μια νέα νομοθεσία που θα σταματήσει τα θαλάσσια απορρίμματα στην πηγή τους, στοχοποιώντας τα 10 συχνότερα πλαστικά προϊόντα, τα οποία καταλήγουν στους ωκεανούς. Το 43% των θαλάσσιων απορριμμάτων αποτελείται από 10 τύπους πλαστικών μιας χρήσης, όπως συσκευασίες φαγητού, πλαστικά ποτήρια και κουτάκια αναψυκτικών, μπατονέτες, πλαστικά πιατάκια - πιρουνάκια - καλαμάκια, κ.λπ., πλαστικά μπουκάλια, μπαλόνια, πακέτα και πλαστικά συσκευασίας, αποτσίγαρα, προϊόντα υγιεινής και πλαστικές σακούλες.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση της αυξανόμενης ρύπανσης των θαλασσών απαιτεί την εφαρμογή της Οδηγίας ως μεταβατικού σταδίου, μέχρι την πλήρη κατάργηση της λεπτής μεταφερόμενης πλαστικής σακούλας, που, για το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση. Αυτό άλλωστε προτάσσει φέτος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα προτεινόμενη νομοθεσία.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, έξι μήνες μετά την εφαρμογή του πρώτου μέτρου για τη μείωση στη χρήση της λεπτής μεταφερόμενης πλαστικής σακούλας, δε βλέπουμε άλλες προτάσεις και μέτρα. Η εφαρμογή αποδείχτηκε, όπως το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS είχε τονίσει, απλά ζήτημα χρέωσης και είσπραξης, ενώ ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για τη διάθεση του περιβαλλοντικού τέλους από τη χρέωση της πλαστικής σακούλας. Μόνο εφόσον είναι ανταποδοτική προς όλους μας στην πράξη, θα κερδίσει ως σύμμαχο την κοινωνία των πολιτών.

Σε σχέση με το κανάλι των σουπερμάρκετ, ο ΙΕΛΚΑ ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι περίπου 100 εκατ. σακούλες που διατέθηκαν το Α' τρίμηνο του 2018 από τα σουπερμάρκετ αντιστοιχούν σε έσοδα για το κράτος από το περιβαλλοντικό τέλος της τάξης των 3 εκατ. ευρώ και από το ΦΠΑ επιπλέον 1 εκατ. ευρώ περίπου. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS τονίζει για άλλη μια φορά τη σημαντικότητα των συμμετοχικών διαδικασιών με την κοινωνία των πολιτών στην αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών.
 
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συνεχίζει τον αγώνα κατά των πλαστικών απορριμμάτων συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PTwist, το οποίο εστιάζει στην κυκλική οικονομία των πλαστικών απορριμμάτων.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Πλαστική Σακούλα είναι πλέον μέρος του ευρύτερου κινήματος Break Free From Plastic, το οποίο φέρνει σε επαφή έναν διεθνή συνασπισμό ΜΚΟ για να οικοδομήσει ένα μέλλον χωρίς πλαστική ρύπανση, μέλος του οποίου είναι το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS παρακολουθεί στενά τόσο τις επιστημονικές όσο και τις πολιτικές εξελίξεις και έχει αναδείξει εδώ και χρόνια το ζήτημα της λεπτής πλαστικής σακούλας και των επιπτώσεών της στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, ως κρίσιμη απειλή που χρήζει θεσμική αντιμετώπιση, αλλά και αλλαγή στη συμπεριφορά όλων μας.

Με αρχή την ευρεία προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, στην πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμών ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ για δύο συνεχόμενα έτη (2014 και 2015), σε συνέχεια με τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Έργο LIFE DEBAG, και μέσα από τα προγράμματα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» και ASAP (Active Skiathos Against Plastic bag), το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με τη συνεργασία φορέων και πολιτών, πρωτοστατεί και πρωταγωνιστεί στην υιοθέτηση καλών πρακτικών και αλλαγής κουλτούρας.



πηγή: https://www.alexpolisonline.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου