Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Μοχλός ανάπτυξης η γαλακτοκομική και κρεοπαραγωγική παράδοση Ηπείρου και Απουλίας

 
 
Μείωση της ανεργίας και της φτώχειας στον αγροτικό χώρο με την ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών
 
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου MeDInno - «Κοινή ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων με βάση την τοπική γαλακτοκομική και κρεοπαραγωγική παράδοση, αναφορικά με την εκτροφή μηρυκαστικών και τους σχετιζόμενους αγροδιατροφικούς τομείς», το οποίο συγχρηματοδοτείται με προϋπολογισμό ύψους περίπου 850.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα.
 
Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ο επικεφαλής δικαιούχος του έργου MeDInno, ενώ επίσης, ως εταίρος από την Ελλάδα συμμετέχει και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, καθώς και τρεις Ιταλοί εταίροι και συγκεκριμένα, η Ένωση Επαρχιών της Απουλίας, η Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια. Ως συνδεδεμένος εταίρος στο έργο συμμετέχει τέλος, το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
 
Χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του πρώτου Άξονα Προτεραιότητας «Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα», το έργο MeDInno εστιάζει στην εκτροφή μηρυκαστικών και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων με βάση την τοπική γαλακτοκομική και κρεοπαραγωγική παράδοση της περιοχής του Προγράμματος, με γνώμονα τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας στον αγροτικό χώρο.
 
Χάρη στο έργο MeDInno, θα αναπτυχθούν νέα προϊόντα τυροκομίας και κρέατος, μέσα από μία διαδικασία μεταφοράς γνώσης και τυποποίησης ποιότητας, τα οποία θα προβληθούν ευρύτερα μέσω μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης.
 
Στο πλαίσιο του έργου θα διοργανωθούν επίσης δύο διήμερα ταξίδια εξοικείωσης πέντε κορυφαίων σεφ και δύο εργαστήρια για τοπικούς σεφ στην Ήπειρο και την Απουλία αντίστοιχα, προκειμένου να γνωρίσουν τα νέα προϊόντα, πέντε ειδικές εκδηλώσεις παρουσίασης τοπικών προϊόντων στη Φότζια, τη Μπαρλέττα, το Μπάρι, το Λέτσε και τον Τάραντα και μία σειρά τοπικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εργαστηρίων, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και αγροτών στις Περιφέρειες Ηπείρου και Απουλίας.
 
Τέλος, το έργο περιλαμβάνει πέντε επιπλέον ειδικές εκδηλώσεις παρουσίασης, εκτός της περιοχής του Προγράμματος, σε μεγάλες πόλεις και στις δύο χώρες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρώμη, Μιλάνο και Πάρμα), με στόχο την προώθηση νέων και υφιστάμενων προϊόντων τυροκομίας και κρέατος.


πηγή: http://tilevoasartas.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου