Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Πώς επηρεάζονται τα δελφίνια από την υποβρύχια ηχορύπανση;


H έρευνα των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών αποτελεί κύριο αντικείμενο του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Η έρευνα αυτή υλοποιείται σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου, έχει ως στόχο να συμβάλει στην προστασία αυτών των χαρισματικών ειδών. Μία ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της έρευνας είναι η ανάλυση των ήχων επικοινωνίας τους, καθώς και ο συσχετισμός της συμπεριφοράς των δελφινιών με την ηχορύπανση που προκαλείται από τα μικρά και μεγάλα παραπλέοντα σκάφη και πλοία.

Η υποθαλάσσια ηχορύπανση είναι ένας παράγοντας που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στους επιστήμονες κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια είδη και κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά. Τα δελφίνια θεωρούνται από τα πλέον έξυπνα και κοινωνικά ζώα, τα οποία χρησιμοποιούν σύνθετους ήχους επικοινωνίας, τα λεγόμενα «σφυρίγματα», αλλά και ήχους ηχοεντοπισμού, τα λεγόμενα «κλικ».

Ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι η αλλαγή που παρατηρούμε στις συχνότητες των ήχων επικοινωνίας των δελφινιών, όταν υπάρχει παρουσία πλοίων στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό τα δελφίνια καταφέρνουν να παρακάμψουν τα ήπια επίπεδα ηχορύπανσης και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.


πηγή: http://archipelago.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου