Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Καλοκαίρι χωρίς πλαστικά σε 6 βήματα

 
 
Άννα Κουνάδη
 
Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα και ξέγνοιαστες, μοναδικές στιγμές. Τόσο μοναδικές που θα θέλαμε να τις κρατήσουμε ζωντανές για πάντα! Για να κρατήσουμε ζωντανή τη θάλασσα πρέπει να μάθουμε πώς μπορούμε να την προστατεύουμε καθημερινά από τον τεράστιο όγκο πλαστικών απορριμμάτων που την κατακλύζουν κάθε χρόνο.

Μιας και το καλοκαίρι η χρήση πλαστικών γίνεται πιο έντονη ας δούμε κάποια μυστικά για να ελαττώσουμε αρκετά την καθημερινή τους χρήση.


Αφήνουμε το πλαστικό μπουκάλι σπίτι και πάμε παραλία.

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ένας από τους συχνότερους τύπους απορριμμάτων που εντοπίζονται σε καθαρισμούς παραλιών. Και επειδή τις ζεστές μέρες θέλουμε να μείνουμε στην δροσιά της παραλίας όσες περισσότερες ώρες μπορούμε, το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούμε νερό. Πολύ νερό. Αλλά αν δεν το αποθηκεύσουμε σε πλαστικό μπουκαλάκι τότε πού; Σε μεταλλικό παγούρι, ή ακόμα καλύτερα σε ένα παγούρι θερμός!  Έτσι, εκτός του ότι μειώνουμε την ποσότητα πλαστικού που καταναλώνουμε, διατηρούμε το νερό για περισσότερη ώρα δροσερό.


Plastic-free party time!

Rooftop party ή beach party; Δύσκολη απόφαση! Η εύκολη απόφαση είναι να αποφύγουμε τα πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια για τα κοκτέιλ και τα ποτά μας.  Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλουμε εκείνα τα ξεχασμένα γυάλινα ποτήρια από τα ντουλάπια μας; Όσο για τα καλαμάκια, η αλήθεια είναι πως δεν είναι απαραίτητα για να απολαύσουμε το ποτό μας.


Πάμε μια βόλτα στη λαϊκή…

To καλοκαίρι είναι η εποχή της αφθονίας σε λαχταριστά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Με μια πρωινή βόλτα στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μπορούμε να τα βρούμε όλα σε μεγάλες ποσότητες καλές τιμές και χωρίς πλαστικές συσκευασίες. Προσοχή! Κλείνουμε τα μάτια στον πειρασμό της δωρεάν πλαστικής σακούλας που διατίθεται στη λαϊκή…


...και βάζουμε τα ψώνια μας σε τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Υπάρχουν σε διάφορα είδη και σχέδια και συνήθως είναι αρκετά εργονομικές ώστε να χωράνε μέσα στην προσωπική μας τσάντα ή ακόμα και στην τσέπη μας. Γι’ αυτό παίρνουμε πάντα μαζί μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων πριν φύγουμε από το σπίτι!


Αντιστεκόμαστε στο πλαστικό ποτήρι και όχι στον κρύο καφέ!

Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει παγωμένος απολαυστικός καφές! Αλλά όχι πια σε πλαστικό ποτήρι. Τα coffee to go cups από μπαμπού ή γυαλί, έχουν γίνει η νέα τάση και κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Διαλέγουμε το αγαπημένο μας, και ζητάμε από το cafe κοντά στο γραφείο ή στο σπίτι να μας σερβίρουν τον καφέ εκεί.


Στο camping φροντίζουμε την αμμουδιά όπως το δωμάτιό μας.

Θα αφήναμε ποτέ σκουπίδια διάσπαρτα στο υπνοδωμάτιο μας; Μάλλον όχι. Το ίδιο κάνουμε και με την παραλία που στήνουμε τη σκηνή για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Σίγουρα οι διακοπές στη σκηνή απαιτούν πολλά περισσότερα είδη καθημερινής χρήσης για διατροφή και καθαριότητα, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε να μην αφήνουμε τίποτα στην αμμουδιά... παρά μόνο πατημασιές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου