Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Κορινθία. H θάλασσα στο Ξυλόκαστρο “καταπίνει” 18 εκατοστά στεριάς το χρόνο!

 
H θάλασσα στο Ξυλόκαστρο “καταπίνει” 18 εκατοστά στεριάς το χρόνο!
 
Κι ενώ το θέμα της διάβρωσης των ακτών εδώ στη Κορινθία το γνωρίζουμε πολύ καλά, άλλοι το βιώνουμε αφού απειλούνται οι περιουσίες μας και πολλοί αυτοδιοικητικοί το εντάσσουν στην λίστα τους δίδοντας χρήματα για αποσπασματικά έργα που προσωρινά ανακουφίζουν το πρόβλημα, αλλά ουσιαστικά το επιτείνουν, έρχονται οι επιστήμονες και βάζουν τα πράγματα στη θέση τους.

«Είναι λάθος απλά να τοποθετούμε ογκόλιθους μπροστά από τα σπίτια μας. Χρειάζεται ένας λεπτομερής σχεδιασμός, που να λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους: τον κυματισμό, τους ανέμους, τα θαλάσσια ρεύματα κ.λπ. Αν γίνουν σωστά έργα, εκτιμούμε ότι η ακτή μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια, χωρίς να σπαταλούνται τεράστια ποσά σε έργα που είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.».
 
H θάλασσα στο Ξυλόκαστρο “καταπίνει” 18 εκατοστά στεριάς το χρόνο!
 
Αναφερόμαστε στο Ξυλόκαστρο, Μελίσσι, Συκιά και Καμάρι. Αυτές τις περιοχές ενέταξε στη μελέτη του το Εργαστήριο Τηλεανίχνευσης του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών (επίκουρος καθηγητής Μανώλης Βασιλάκης) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ (αναπλ. καθηγήτρια Βίκυ Τσουκαλά), με τη χρήση καινοτόμων τεχνικών αποτύπωσης των ακτογραμμών σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Ως ακραίο φαινόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα χαρακτηρίζεται η διάβρωση της ακτογραμμή του Ξυλοκάστρου, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες ο μέσος ρυθμός απώλειας του πλάτους της παραλιακής ζώνης κυμαίνεται στα 18 εκατοστά το χρόνο.

Δηλαδή, η θάλασσα καλύπτει κάθε χρόνο 18 εκατοστά στεριάς στην συγκεκριμένη περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2012 μια υποθαλάσσια κατολίσθηση στον Κορινθιακό κόλπο οδήγησε στην απώλεια μεγάλου μέρους της παράκτιας περιοχής του Δερβενίου, με την κατάσταση να μην είναι πλέον αναστρέψιμη. Η μεγάλη σεισμικότητα που παρατηρείται στην περιοχή ευνοεί τέτοιου είδους συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα που με τη σειρά τους επιταχύνουν τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούνται από ανθρώπινες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο είναι αρκετά έντονο στις περιοχές της Συκιάς και του Μελισσίου. Από το 1987 έως και σήμερα το φαινόμενο της διάβρωσης γίνεται ολοένα και πιο οφθαλμοφανές. Οι καταστροφές που προκαλούνται στα έργα υποδομής και στις κατασκευές οφείλονται εκτός άλλων φυσικών φαινομένων και στο γεγονός ότι μέσα σ’ αυτές τις δεκαετίες αναπτύχθηκε ο οικισμός πάνω στην ακτή χωρίς ενδεχομένως να γίνει κάποιο έργο προστασίας της. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στο χωριό Καμάρι.

Οι καθηγητές μιλούν για ένα μέσο ρυθμό απώλειας του πλάτους της παραλιακής ζώνης της τάξεως των 18 εκατοστών. Ωστόσο στη μελέτη εντοπίστηκαν σημεία που η υποχώρηση έφθανε έως και τα 70 εκατοστά ετησίως μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οπότε και υπό την απειλή της απώλειας ακίνητων περιουσιών μεγάλης αξίας, ανακόπηκε με κατασκευές είτε ιδιωτών που προσπαθούσαν να προφυλάξουν τις ιδιοκτησίες τους, είτε με πρόχειρες κατασκευές του δήμου, της τότε νομαρχίας ή της περιφέρειας.

«Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις έγιναν χωρίς τεκμηριωμένο σχεδιασμό έπειτα από μετρήσεις, όπως συνηθίζεται να γίνεται διεθνώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις», λέει ο κ. Βασιλάκης.

Και η δική μας διαπίστωση; Πως δόθηκε πακτωλός χρημάτων για μελέτες που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, και φυσικά πρόχειρα έργα δημάρχων που μετέφεραν το πρόβλημα στον..γείτονά τους!!
Κι όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε μια άλλη σημαντική μελέτη για το σύνολο της παράκτιας ζώνης της Κορινθίας. Κύριος οίδε πότε κι αυτή θα μπει στο στάδιο της υλοποίησης...



πηγή: https://moriasnews.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου