Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Περονόσπορος πλήττει καλλιέργειες με φακές

 
faki
 
Την εμφάνισή του έκανε ο περονόσπορος σε καλλιέργειες με φακές σε περιοχές των νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του.

Η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό.

Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, με θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 7,5-20oC ή όταν έχουμε σχετική υγρασία 80-90% επί 12 ώρες και θερμοκρασίες μικρότερες των 150C.

O περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών. Η διασπορά των σπορίων του μύκητα γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο.

Συμπτώματα: Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες.

Καταπολέμηση: Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες φακής με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide, copper oxychloride κ.α.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις των ψυχανθών να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr
.


Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο
http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΛΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου