Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Λέσβος. Θα είναι ντροπή για τη Δημοτική Αρχή να γκρεμιστεί το κτίριο της τέως Γεωργικής Σχολής Ερεσού

 
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΕΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ΄΄ΤΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΡΕΣΟΥ
 
Στην Ερεσό, ένα από τα κτίρια που δεσπόζουν στην κωμόπολη, είναι και το κτίριο της «ΤΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΡΕΣΟΥ».

Πρόκειται, για ένα ιστορικό κτίριο, που κτίστηκε το 1874, με την οικονομική συνδρομή των Ερεσιωτών της Κωνσταντινούπολης και ιδιαίτερα της «φιλόμουσου και φιλοπρόοδου αδελφότητος της Κωνσταντινουπόλεως ΣΑΠΦΩ» και το οποίο λειτούργησε ως αρρεναγωγείο της Ερεσού. (Τα σχολεία την περίοδο εκείνη χωρίζονταν σε αρρεναγωγεία και παρθεναγωγεία).

Ανά διαστήματα λειτούργησε και σαν Ημιγυμνάσιο.
 
Το 1930 ξεκινά η λειτουργία του, σαν κατώτερη Γεωργική σχολή. Σ΄αυτό οφείλεται και η ονομασία του.

Η καθοριστική δε σχέση που είχε το εν λόγο κτίριο με την εκπαίδευση της Ερεσού, είναι η επιγραφή που έχει στην προμετωπίδα του, "ΔΡΑΞΑΣΘΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ"

Από εκεί και πέρα, εφ΄όσον είχε πλέον αποπερατωθεί το 1928 το νέο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Ερεσού, λειτουργούσε σαν αίθουσα για θεατρικές παραστάσεις των μαθητών των σχολείων. Ποιος δε θυμάται τα παιδικά του χρόνια, να παίζει θέατρο τα Χριστούγεννα ή την 25η Μαρτίου σ΄αυτήν την αίθουσα.

Ήταν επίσης ένας χώρος για διάφορες εκδηλώσεις. Γάμοι, χοροεσπερίδες, συνελεύσεις του Δήμου και διάφορων φορέων.

Σ΄αυτή την αίθουσα, έγινε το Παγκόσμιο Συνέδριο για το Θεόφραστο. Ο κάθε Ερεσιώτης η κάθε Ερεσιώτισσα, ήταν και είναι συναισθηματικά δεμένοι μ΄αυτό το κτίριο.

Φυσικά η κάθε Δημοτική Αρχή, φρόντιζε να επισκευάζει και να συντηρεί το κτίριο, συναισθανόμενη τη χρησιμότητά του, για την τοπική κοινωνία.

Τα τελευταία όμως χρόνια, μετά τη συνένωση των Δήμων, (σχέδιο Καλλικράτης), η Γεωργική Σχολή αφέθηκε στην τύχη της.

Ώσπου στις 9/4/2013, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Λέσβου, με το αριθμ΄ 21378 έγγραφό της, θεωρεί ότι επειδή η ξύλινη κεραμοσκεπή, στέγη, παρουσιάζει σοβαρές καθιζήσεις, με εισροή υδάτων στο εσωτερικό του κτιρίου και στη φέρουσα τοιχοποιία, δεν πρέπει να δοθεί σε χρήση, αν πρώτα δεν γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής.

Από τότε έχουν περάσει πέντε (5) χρόνια.

Δυστυχώς, από τις Δημοτικές Αρχές, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια, να επισκευαστεί και να δοθεί και πάλι σε χρήση.

Για πέντε χρόνια, οι μαθητές των Σχολείων της Ερεσού, στερούνται την αίθουσα για να επιτελούν τις εκδηλώσεις που προαναφέραμε. Και επίσης οι φορείς της Ερεσού, δεν έχουν πλέον μια αίθουσα για εκδηλώσεις, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις.

Ο χρόνος που περνάει, επιβαρύνει περισσότερο την άσχημη κατάσταση του κτιρίου, καθώς και το κόστος επισκευής του.

Θα είναι στίγμα, αλλά και ντροπή για την Δημοτική αρχή, να επιτρέψει να γκρεμιστεί αυτό το υπέροχο κτίριο, με τόσο "βαριά" ιστορία.

Φυσικά οι Ερεσιώτες και οι Ερεσιώτισσες ούτε να το διανοηθούν θέλουν, αλλά ούτε και θα το επιτρέψουν.

Περιμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας.
 
ΕΡΕΣΟΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΕΣΟΥ

ΚΑΤΑΧΑΝΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου