Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Αυξημένες πλημμύρες προβλέπονται για Ευρώπη και Ελλάδα

 
 
Η Ευρώπη -και η Ελλάδα- θα αντιμετωπίσουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών κυρίως από την υπερχείλιση ποταμών τα επόμενα χρόνια. Αυτό μάλιστα θα συμβεί ακόμη κι αν επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο της ανόδου της θερμοκρασίας μόνο κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν η πορεία της κλιματικής αλλαγής οδηγήσει στην επικράτηση των πιο απαισιόδοξων σεναρίων και η θερμοκρασία ανέβει τελικά κατά δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου, τότε ο κίνδυνος πλημμυρών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, αν και μπορεί να υπάρξουν μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή.

Η μελέτη εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης θα βρεθεί αντιμέτωπο με περισσότερες πλημμύρες ακόμη και με το αισιόδοξο σενάριο, ενώ σε μερικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μπορεί να υπάρξει μικρότερος κίνδυνος πλημμυρών, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Για χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, εκτιμάται ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου θα αυξήσει τον κίνδυνο των πλημμυρών. Όμως γι ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις της θερμοκρασίας, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα μοντέλα πρόβλεψής τους εμφανίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς θα υπάρξει παράλληλα και μια σημαντική μείωση των ετήσιων βροχοπτώσεων.
 
Με άλλα λόγια, ενώ είναι βέβαιη η αύξηση των πλημμυρών στην Ελλάδα, αν η άνοδος της θερμοκρασίας συγκρατηθεί στον ενάμιση βαθμό, δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και μείωση των πλημμυρών, αν η θερμοκρασία ανέβει αρκετά περισσότερο, λόγω της πιο εκτεταμένης ξηρασίας. Βέβαια, ακόμη κι αν συμβεί αυτό, μια μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει άλλες σοβαρές συνέπειες για τη χώρα.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λορέντσο Αλφιέρι του JRC, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Climate” (Οpen Access Climate Science Journal), στο πλαίσιο του Προγράμματος HELIX FP7, εκτιμούν ότι οι ζημιές από τις πλημμύρες στην Ευρώπη θα υπερδιπλασιασθούν (αύξηση 113%) σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα, αν η θερμοκρασία ανέβει κατά 1,5 βαθμούς, ενώ η αύξηση μπορεί να φθάσει το 145%, αν η άνοδος της θερμοκρασίας είναι τρεις βαθμοί Κελσίου.

Όσον αφορά τον πληθυσμό που θα πληγεί από τις πλημμύρες στο μέλλον, η εκτιμώμενη αύξηση κυμαίνεται από 86% (αισιόδοξο σενάριο) έως 123% (απαισιόδοξο σενάριο).

Με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, οι χώρες έχουν δεσμευθεί να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, με στόχο να περιορίσουν την αύξηση στον ενάμιση βαθμό (μέχρι σήμερα η άνοδος σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έχει φθάσει περίπου τον ένα βαθμό).

Όμως, ακόμη κι αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία, η μέση θερμοκρασία κατά ηπείρους, περιφέρειες και χώρες μπορεί να ποικίλει πολύ. Για παράδειγμα, η Νότια Ευρώπη στο μέλλον μπορεί να εμφανίσει αύξηση της θερμοκρασίας αρκετά πάνω από το μέσο παγκόσμιο όρο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμασθούν έγκαιρα για τους επερχόμενους πλημμυρικούς κινδύνους.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου