Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Το «μυστήριο της μικρής αρκούδας» στα σχολεία της χώρας

 
 
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επιστρέφει στις σχολικές αίθουσες της Ελλάδας με ένα νέο, δυναμικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το «μυστήριο της μικρής αρκούδας», εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό παιχνίδι εκπαιδευτικού χαρακτήρα το οποίο μέσα από φωτογραφίες 360ο, ήχους άγριων ζώων και φυσικού περιβάλλοντος μεταφέρει νοητά μαθητές και εκπαιδευτικούς στο δάσος του Νυμφαίου, όπου και καλούνται να λύσουν το μυστήριο και να βρουν το αρκουδάκι. Το πρόγραμμα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και στοχεύει να διδάξει στους μαθητές τη σημασία της προστασίας όχι μόνο των άγριων ζώων, αλλά και των βιοτόπων τους αναδεικνύοντας πόσο αλληλένδετη και αλληλοεξαρτώμενη είναι η σχέση τους. Απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο γενικός σκοπός του είναι η ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από παιγνιώδη τρόπο. Παράλληλα με το παιχνίδι εμφανίζονται σύντομες πληροφορίες που σχετίζονται με τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα δάση, τους οικοτόπους και για προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας όπως η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα και το αγριόγιδο. Θα υλοποιείται σε σχολικές τάξεις από την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής του προγράμματος στα σχολεία για την αξιοποίησή του από τους εκπαιδευτικούς.



Πώς παίζεται

Τα παιδιά καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο. Ένα μικρό αρκουδάκι έχει χαθεί και για να βρεθεί θα πρέπει οι μαθητές να παίξουν το παιχνίδι και να λύσουν εφτά γρίφους. Στην πορεία του παιχνιδιού οι πρωταγωνιστές του -που είναι άγρια ζώα ή δέντρα- δίνουν κάποια στοιχεία και τα ενθαρρύνουν για να συνεχίσουν στον επόμενο γρίφο. Για τη λύση του μυστηρίου εκτός από τα ζώα και τα δέντρα, οι μαθητές έχουν και τη βοήθεια των... αστεριών, τα οποία υποδεικνύουν το σημείο όπου σε λίγους μήνες θα δημιουργηθεί το ανανεωμένο Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και θα φιλοξενεί επιπλέον πρώην αιχμάλωτες και ορφανές αρκούδες. Το νέο αυτό Καταφύγιο θα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που θα είναι προσβάσιμο σε Άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα.


Το περιεχόμενο του παιχνιδιού

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε οnline περιβάλλον και βασίζεται σε φωτογραφίες 360ο από το υπό δημιουργία Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Περιλαμβάνει γρίφους που καλούνται να λύσουν οι μαθητές, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από σκίτσα-γκραβούρες. Οι γρίφοι σχετίζονται με τα μαθηματικά, την παρατηρητικότητα και με γλωσσικές δεξιότητες. Περιλαμβάνεται, επίσης, ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ με πλούσιες πληροφορίες, πηγές και επιπλέον διδακτικές δραστηριότητες για την επέκταση του προγράμματος.
 
Τα σχολεία που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο τηλέφωνο 2386041500.


Τεχνικές λεπτομέρειες

Το «μυστήριο της μικρής αρκούδας» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο ψηφιακός σχεδιασμός και η τεχνική υλοποίηση έγινε από την Isobar Greece με μερική χορηγία. Για την υλοποίηση του προγράμματος έγινε χρήση τεχνολογίας canvas και webGL για τις φωτογραφίες 360ο που τραβήχτηκαν στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με σκοπό να μεταφέρουν στον ψηφιακό κόσμο την εμπειρία της επίσκεψης και σχεδιάστηκαν custom γκραβούρες και σκίτσα σχεδιασμένα στο χέρι. Το παιχνίδι επίσης διαθέτει "animations" με ποικίλα εφέ κίνησης και "animated reveal", "motion design" βίντεο και παιχνιδιάρικες διαδράσεις στους γρίφους, όπως "drag & drop".

Η αφήγηση έγινε στο "studio Revolver" από τον Στάθη Παναγιωτόπουλο, τον οποίο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ευχαριστεί θερμά για την αφιλοκερδή υποστήριξή του.



πηγή: http://www.arcturos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου