Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018

Κοζάνη - Σιάτιστα. Η πόλη με το παραδοσιακό χρώμα απέχει μόλις 79 χλμ από τη Βέροια

 
 
Σε 54 λεπτά είμαστε εκεί!

Χτισμένη στα 920 μέτρα, στις πλαγιές του Άσκιου, νοτιοδυτικά της πόλης της Κοζάνης, η Σιάτιστα είναι κωμόπολη του νομού Κοζάνης. Πανέμορφα αρχοντικά κοσμούν την πόλη, που απλώνεται σε δύο συνοικίες, τα Γεράνεια και τη Χώρα. Λένε πως κάποτε η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο γειτονιές ήταν μεγάλη.
 
Πλέον αποτελούν μαζί την ενιαία πόλη, διατηρώντας ωστόσο τον χαρακτήρα τους. Η Σιάτιστα «γεννήθηκε» γύρω στον 15ο αιώνα, σε συνθήκες ανάγκης. Όταν οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την εύφορη πεδιάδα της Ξηρολίμνης, πολλοί χριστιανοί σκαρφάλωσαν σε υψηλότερα σημεία, σε σημείο ασφαλές και προστατευμένο. Έτσι άρχισε να δημιουργείται η Σιάτιστα, με τη Γεράνεια να αναπτύσσεται πρώτη.
 
 
 
 
 
 
 
Η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τον 18ο και 19ο αιώνα, με τους ξακουστούς Σιατιστινούς πραματευτάδες και τη μεγάλη δραστηριότητά τους στον κλάδο του εμπορίου. Στην ανάπτυξη της πόλης συνέβαλε και η αμπελοκαλλιέργεια αλλά και η επεξεργασία δέρματος. Ήταν όμως κυρίως το εμπόριο αυτό που επέτρεψε στους ντόπιους να έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και άλλους λαούς και να μεταφέρουν στοιχεία τους στην πατρίδα τους. Αυτό το μπόλιασμα είναι φανερό στα αρχοντικά και τις εκκλησίες της Σιάτιστας, που έγινε μεγάλο οικονομικό κέντρο συνταιριάζοντας τα καινούρια χαρακτηριστικά με την παράδοση και την ντόπια κουλτούρα.

Αυτόν τον πλούτο στοιχείων, το παραδοσιακό χρώμα, τον ντόπιο χαρακτήρα μπορεί και σήμερα να απολαύσει ο επισκέπτης σε αυτήν τη γραφική πόλη της Κοζάνης. Η τουριστική υποδομή είναι ποιοτική, ενώ πολλοί την επιλέγουν για τα περίφημα- και επισκέψιμα- οινοποιεία της. Μην αμελήσετε να πάρετε μαζί σας το φημισμένο λιαστό κρασί της.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου