Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Alnus glutinosa (L.) Gaertn. subsp. glutinosa. Ένα δασικό είδος ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση

 
 
Κ. Κουτσοβούλου
 
Χαρακτηριστικό φυλλοβόλο, υγρόφιλο δένδρο με ύψος 20-30 m, με τις κοινές ονομασίες σκλήθρο και κλήθρα η κολλώδης. Η άνθιση λαμβάνει χώρα Φεβρουάριο-Μάρτιο και η ωρίμανση των σπερμάτων τον Οκτώβριο. Αναπτύσσεται σε βαθιά και υγρά, αργιλοαμμώδη εδάφη, συχνά σχεδόν μέσα στο νερό, σε ρέματα ή ποταμούς, συνήθως στην παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης, σε υψόμετρα 0-1500 m. Είναι φωτόφιλο είδος, αναπτύσσεται γρήγορα σε νεαρή ηλικία, στερεώνει πολύ αποτελεσματικά τις όχθες και είναι πολύ ανθεκτικό στις κλαδεύσεις και τις πλημμύρες.
 
 
 
Απαντά κυρίως στη Β. και Κ. Ελλάδα, αλλά εκτείνεται έως τη ΒΔ Πελοπόννησο, και σε μερικά από τα μεγαλύτερα νησιά. Εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, τη ΒΔ Αφρική, την Ανατολία και τον Καύκασο. Είδος ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με δυνατότητα δέσμευσης ατμοσφαιρικού αζώτου με τα φυμάτια των ριζών.
 
Το Alnus glutinosa αποτελεί χαρακτηριστικό taxon του οικοτόπου προτεραιότητας ‘91Ε0*: Αλλουβιακά δάση με Alnus glutinosa και Fraxinus excelsior’, που έχει το νότιο όριο εξάπλωσής του στην Ελλάδα. Επίσης, η Ελλάδα αποτελεί τη νοτιότερη απόληξη του είδους στον ευρωπαϊκό χώρο.


πηγή: http://www.hbs.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου