Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Και ο λόγος στις μπουμπούνες…

 
mpoumpouna-maniakoi
 
Γράφαμε την Αποκριά του 2002: «Σήμερα η μικρή συνόψισε το έθιμο της μπουμπούνας σε μια επιγραμματική φράση: «Μαζεύουμε τσάκανα, τα κάνουμε έναν κούπο και την Κυριακή το βράδυ ανάβουμε την μπουμπούνα μας». Και καθώς η φράση ήταν διατυπωμένη στην όμορφη ντοπιολαλιά του χωριού μας, εξηγούμε:

-Μπουμπούνες είναι οι φωτιές που ανάβουμε το βράδυ της Κυριακής (μικρές την Αποκριά, μεγάλες της Τυρινής), με τα τσάκνα που μαζεύουν τα παιδιά πολλές μέρες πριν από το άναμμα τους.
-Τσάκνα ή τσάκανα είναι τα ξερόκλαδα που βρίσκουν άφθονα αυτόν τον καιρό που οι μηλοπαραγωγοί κλαδεύουν τα δέντρα τους (σ.σ. ή τα αντίστοιχα ξερόκλαδα σε δασικές περιοχές όπως τα δάση με τις πανύψηλες οξιές της Κλεισούρας, όπου οι μπουμπούνες είχαν επίσης βασικό υλικό τις ξερές φτέρες που με πολύ κόπο αλλά και χαρά μάζευαν τα παιδιά από μακρινά σημεία εκτός της κατοικημένης περιοχής του χωριού και ξενυχτούσαν φυλάγοντες τις από ομάδες άλλων γειτονιών που παραμόνευαν για να τις κλέψουν και να τις προσαρτήσουν στη δική τους μπουμπούνα).
Κούπος είναι στα «μαυροβινά» ο σωρός (λέγεται και «δεμάτι» επίσης στην Κλεισούρα και αλλού).
 
Αυτά γράφαμε με χαρά και περηφάνια γιατί το πανάρχαιο αυτό έθιμο διατηρήθηκε δυνατό και ρωμαλέο ως πριν από 16 τουλάχιστον χρόνια, για να έρθουν τα χρόνια της ευκολίας, του «χαλαρά» και του «μη μου άπτου» και να κινδυνέψει να εξαφανιστεί-τι κρίμα!…
 
Ως πριν από λίγα χρόνια, λοιπόν, αυτή ήταν μία από τις ωραιότερες εικόνες στο χωριό μας, η εικόνα των παιδιών που κάθε απόγευμα μάζευαν τσάκανα ή τσάκνα και τα μετέφεραν στο σημείο όπου θα άναβαν την μπουμπούνα.
 
Γράφαμε όμως και κάτι άλλο το 2002: «Στο χωριό μας δε χρειάστηκε η ύπαρξη κανενός πολιτιστικού συλλόγου για να αναβιώσουμε το έθιμο, που έχει μείνει ολοζώντανο ως σήμερα». Από τότε όμως, που όλα τα παιδιά κρατούσαν ζωντανό το έθιμο, ως σήμερα, που πολύ λίγα παιδιά το συνεχίζουν, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Έτσι, ο νεοϊδρυθείς πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας περιμένει όλα τα παιδιά στις 11 το πρωί να έρθουν στην πλατεία του χωριού να στήσουν όλοι μαζί μια μεγάλη μπουμπούνα όπως γινόταν πριν από λίγα χρόνια.
 
Ανυπομονούμε, λοιπόν, να δούμε τις όμορφες εικόνες από την προετοιμασία της μπουμπούνας όπως την έκαναν πάντοτε τα παιδιά! Καλή επιτυχία και καλή Αποκριά!!!

Δημοτικό σχολείο Μαυροχωρίου Καστοριάς
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου