Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Αιτωλοακαρνανία. Το παράπονο του πετρογέφυρου της Μακριάς Λογγάς

 
 
του Νίκου Κωστακόπουλου
(Εκπαιδευτικός – Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου)
 
Παρότι το πέτρινο γεφύρι της Μακριάς Λογγάς στον ποταμό Φιδάκια, (το οποίο συναντάμε παραπλεύρως της διαδρομής από Θέρμο προς Προυσό μέσω Λαμπιρίου), δεν είναι χρειαζούμενο πια, αφού το έχει αντικαταστήσει η σύγχρονη γέφυρα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και μπορεί να σηκώσει το βάρος των τροχοφόρων με τα οποία διεξάγεται πλέον η επικοινωνία και σ” αυτήν την ορεινή περιοχή εδώ και δεκαετίες, συνεχίζει να παραμένει θαλερό και ν” ατενίζει, ξεκούραστο πια και με την κώμη ατημέλητη, την αέναη κίνηση του ποταμού αποκάτω του! Κίνηση ίδια κι απαράλλαχτη με τη ζωή που εξελίσσεται διαρκώς! Έτσι ήταν πάντα, έτσι είναι και τώρα κι αυτό το ξέρει καλά το γέρικο γεφύρι και δεν παραπονιέται γι” αυτό.

Το μόνο του παράπονο είναι πως σχεδόν κανένας δεν του δίνει πια σημασία. Οι περισσότεροι περνάνε δίπλα του, στον φαρδύ ασφάλτινο πλέον δρόμο, εποχούμενοι κι ούτε μια ματιά δεν λένε να του ρίξουν. Κι απ” τους λίγους που θα σταματήσουν να το περιεργαστούν, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα του κάνουν λίγη παρέα, που θα θελήσουν να περπατήσουν για λίγο πάνω του, αφού είναι γερό και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, κι επιπλέον κανένας ως τώρα δεν μπήκε στον κόπο να το περιποιηθεί λίγο, έτσι γέρικο κι ανήμπορο που είναι.

Γιατί, άραγε, να είναι τόσο αδιάφοροι οι άνθρωποι και να μην το τιμούν, σκέφτεται το γεφυράκι, αυτό που τόσα χρόνια μέρες εξυπηρέτησε κόσμο και κοσμάκη και τώρα στέκει μόνο κι έρημο!!!
Τι λέτε, όσοι από εσάς περνάτε, ή που πρόκειται να περάσετε, από δίπλα του, μήπως είναι καιρός ν” ανταποκριθούμε, ο καθένας μας με όποιον τρόπο μπορεί, στο δικαιολογημένο παράπονο του γεφυριού;



πηγή: http://www.agrinioculture.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου