Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Υπογραφές… σωτηρίας για τα ιστορικά πηγάδια του Σουλίου

 
 
Το πλέον καθοριστικό βήμα για την διάσωση των ιστορικών πηγαδιών στο Σούλι έγινε με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Σουλίου. Το έργο που περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στην ιστορική οικία Μπούση, είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα τόσο του Δήμου όσο και των φορέων του Σουλίου.
 
Τα περισσότερα πηγάδια, βρίσκονται κοντά στο κάστρο της Κιάφας, ενώ ο συνολικός αριθμός τους πλησίαζε τα 400, καθώς κάθε φαμίλια Σουλιωτών είχε και το δικό της. Το κάθε πηγάδι είναι φτιαγμένο λιθάρι -λιθάρι, σε σχήμα κυκλικό ενώ λιθόστρωτος είναι ο χώρος που το περιβάλει.

Σε μία μικρή πεδιάδα ανάμεσα στα βουνά, εκεί όπου στέκονται ακόμη όρθιοι οι τοίχοι από το σπίτια των Μποτσαραίων, του Τζαβέλα, το Βουλευτήριο όπου έκαναν τις συνάξεις οι οπλαρχηγοί και οι εκπρόσωποι των οικογενειών, είναι συγκεντρωμένα περίπου 67 πηγάδια, εκ των οποίων τα 40 στέκονται όρθια. Μάλιστα, η περιοχή πήρε την ονομασία Πηγάδια.

Το νερό τους, κατά την διάρκεια της πολύχρονης πολιορκίας του Σουλίου από τις ορδές του Αλή-Πασά και του γιου του Βελή, ξεδιψούσε τους μαχητές και κράτησε στη ζωή τις οικογένειές τους.

Τα περισσότερα έχουν υποστεί την φθορά του χρόνου... Τώρα ξεκινά η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια προκειμένου να διασωθεί ένα ζωντανό κομμάτι ιστορίας.



πηγή: https://www.epiruspost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου