Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

COP22. Η συμφωνία του Παρισιού πέρασε το πρώτο τεστ

 
 
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου έπεσε η αυλαία της 22ης Παγκόσμιας Διάσκεψης των μερών για την κλιματική αλλαγή (COP22) στο Μαρακές του Μαρόκο. Εκεί, και επί δύο εβδομάδες, ηγέτες και αντιπροσωπείες από σχεδόν 200 κράτη προσπάθησαν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της περσινής συμφωνίας του Παρισιού, να βελτιώσουν τη διαφάνειά της και να ενισχύσουν τους μηχανισμούς ελέγχου της.

«Οι δεσμεύσεις που έλαβαν τα κράτη στη συμφωνία του Παρισιού πέρασαν το πρώτο κρίσιμο τεστ, μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Με κατηγορηματικό τρόπο οι ηγέτες έκαναν σαφή τη θέληση τους να εφαρμόσουν στο ακέραιο όσα συμφωνήθηκαν το 2016», δήλωσε ο Manuel Pulgar-Vidal, επικεφαλής του WWF σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας. «Αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να εφησυχάσουμε. Οι δεσμεύσεις των κρατών, για μείωση των εκπομπών CO2, αποκλίνουν σημαντικά από τα επιστημονικά ευρήματα για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε ο Manuel Pulgar-Vidal.

Η ιστορική συμφωνία του Παρισιού έχει ήδη επικυρωθεί από 111 κράτη, τα οποία έχουν αρχίσει να καταθέτουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους για μηδενισμό του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Στο Μαρακές οι χώρες συμφώνησαν να αξιολογήσουν την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί σε δυο χρόνια και να θέσουν νέους, πιο φιλόδοξους στόχους εφ’ όσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Στις θετικές εξελίξεις συγκαταλέγεται και η δέσμευση 50 κρατών, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την επερχόμενη αλλαγή του κλίματος, να μεταβούν σε ένα ενεργειακό μοντέλο που θα στηρίζεται 100% σε καθαρές μορφές ενέργειας έως το 2050. Βελτίωσης χρήζουν, ωστόσο, ο μηχανισμός αξιολόγησης των εθνικών στρατηγικών, όπως και οι μηχανισμοί χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων κρατών και της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ελλάδα συμμετείχε στις φετινές διαπραγματεύσεις με έναν μάλλον σουρεαλιστικό τρόπο. Το αρμόδιο Υπουργείο διακήρυξε την αναγκαιότητα τήρησης της συμφωνίας του Παρισιού και ειδικότερα του περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων, τονίζοντας τη σημασία υλοποίησης των δεσμεύσεων κάθε χώρας. Ταυτόχρονα, το ίδιο Υπουργείο στηρίζει την κατασκευή δυο νέων λιγνιτικών μονάδων, αξίας 2,5 δις ευρώ, διεκδικεί δωρεάν δικαιώματα εκπομπών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους σταθμούς της ΔΕΗ, προσπαθεί να διπλασιάσει τις ώρες λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων της δεκαετίας του 1980, και αμελεί να προχωρήσει στις απαραίτητες αναβαθμίσεις των ρυπογόνων σταθμών της ΔΕΗ», σημείωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Η διεθνής κοινότητα προχωρά μπροστά, και αυτό δεν μπορούν να το ανακόψουν ούτε τα πρόσφατα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα οφείλει να το αντιληφθεί αυτό άμεσα.



πηγή: http://www.wwf.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου