Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Το μάζεμα της ελιάς, μια παράδοση αιώνων

 
Το μάζεμα της ελιάς, μια παράδοση αιώνων
 
Καρέ-καρέ η διαδικασία από τον καρπό πάνω στο δέντρο μέχρι το «χρυσό» ελαιόλαδο
 
«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις» είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης αναδεικνύοντας στις λίγες αλλά μεστές κουβέντες του πόσο συνυφασμένη με τη χώρα μας είναι η ελιά.
 
Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ίσως η πλέον παραδοσιακή και αυτή την εποχή, ανάλογα με την ωρίμανση των καρπών, γίνεται η συγκομιδή της ελιάς. Εκτός από το αποτέλεσμά της, το ίδιο το προϊόν δηλαδή, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά κοπιαστική διαδικασία με πολύ μεγάλη ιστορία.

Η συλλογή των καρπών γίνεται με πολλούς τρόπους και πλέον η τεχνολογία προσφέρει και λύσεις που μπορούν σε ένα βαθμό να ξεκουράσουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν. Παλιότερα το μάζεμα της ελιάς ήταν ολόκληρο γεγονός και αποτελούσε οικογενειακή υπόθεση.

Πολλοί μάλιστα εξακολουθούν να μαζεύουν ελιές με τις «παραδοσιακές» μεθόδους που κάθε άλλο παρά εύκολοι είναι: με τα χέρια από το δέντρο ή το έδαφος, με ραβδισμούς ή με το λεγόμενο «χτένισμα». Ο κόπος άξιζε πάντα καθώς το ελαιόλαδο είναι προϊόν μεγάλης αξίας.

Από το δέντρο μέχρι το λιόπανο κι από το έδαφος μέχρι το ελαιοτριβείο η ελιά δεν σταματά να προσφέρει στον άνθρωπο είτε τον ίδιο τον καρπό της είτε το πολύτιμο λάδι της, αυτονόητο σε κάθε σπίτι και τραπέζι.
 
elies1
 
elies2
 
elies3
 
elies4
 
elies5
 
elies6
 
elies22
 
elies7
 
elies8
 
elies9
 
elies10
 
elies11
 
elies12
 
elies13
 
elies14
 
elies15
 
elies17

elies18

elies19

elies21

elies16
 
elies20
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου