Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ανοιχτή επιστολή του Πελίτι προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές


PELITI LOGOΚυρίες και Κύριοι Έλληνες Ευρωβουλευτές,
 
Σας καλούμε να ψηφίσετε ενάντια στην προσωρινή τριετή εφαρμογή της συμφωνίας CETA κατά την ψηφοφορία που θα γίνει εσπευσμένα στο Ευρωκοινοβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου 2016. Οι 1600 σελίδες της συμφωνίας δεν αναφέρονται μόνο στους δασμούς αλλά και σε πολλά άλλα θέματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή μας. Γιατί να εφαρμοσθεί προσωρινά ΠΡΙΝ τεθεί σε ψηφοφορία από τα Εθνικά Κοινοβούλια; Δεν είναι εντελώς αντιδημοκρατικό;

Μέσα από τις 1600 σελίδες της CETA είναι εμφανές ότι:

-Θα ακυρώσει τον χαρακτηρισμό γεωγραφικής ένδειξης και προέλευσης σε πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Με άλλα λόγια η προστασία τύπου ΠΟΠ και ΠΓΕ στην πλειοψηφία της καταργείται.
-Θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για να δεχθούμε την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα εφόσον απαιτεί συνεργασία σε αυτό το θέμα στη βάση «κοινά αποδεκτής επιστημονικής βάσης».
-Θα αδυνατίσει τη νομοθετική και ρυθμιστική ικανότητα των Ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς για την νομοθεσία από δω και πέρα θα πρέπει να διαλέγονται με τις πολυεθνικές λόγω της αποκαλούμενης «ρυθμιστικής συνεργασίας». Επίσης μια κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ανατρέψει με εξαγορά μια ιδιωτικοποίηση που κρίνεται ότι θίγει τα ελληνικά συμφέροντα.
-Αναγκαστικά και πάλι λόγω της «ρυθμιστικής συνεργασίας» θα υποχωρήσουν τα ευρωπαϊκά στάνταρντ σε πολλά θέματα που αφορούν την ασφάλεια της υγείας του πολίτη.
-Η αποκαλούμενη «επιδιαιτησία» δηλαδή οι μηνύσεις από πολυεθνικές προς τα κράτη δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση για προσωρινή τριετή ισχύ λόγω του όρου που έθεσε το Βελγικό κρατίδιο της Βαλλονίας! Ουδεμία εγγύηση υπάρχει ότι θα καταργηθεί η διαιτησία όταν η εφαρμογή γίνει οριστική.

-Τέλος είναι αδύνατον να κατανοήσουμε γιατί οι διαπραγματεύσεις για τη CETA ήταν μυστικές και γιατί καλούνται τώρα εσπευσμένα οι ευρωβουλευτές να αξιολογήσουν αυτές τις 1600 σελίδες και να ψηφίσουν για το θέμα της προσωρινής ισχύος η οποία όπως όλοι καταλαβαίνουμε θα αποτελέσει δεσμευτικό προηγούμενο.
 
Κύριες κύριοι Ευρωβουλευτές, αν ψηφίσετε υπέρ των εμπορικών συμφωνιών νέας γενιάς που δεν αφορούν μόνο τους δασμούς και το εμπόριο, είναι σαν να επιβάλλετε ένα επιπλέον μνημόνιο στη χώρα μας και σαν να καταργείτε το Ελληνικό Κοινοβούλιο που δεν του δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη του για αυτή την βιαστική «προσωρινή» εφαρμογή της CETA
 
Με εκτίμηση
ΠΕΛΙΤΙ
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου