Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Βόλος. Διήμερο Συνέδριο με θέμα: «Εναλλακτικός Τουρισμός: Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Συνεργασίες, Ανάπτυξη»

 
 
Πήλιο: ο απόλυτος προορισμός Εναλλακτικού Τουρισμού
 
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ΠΤΑ) και το Europe Direct Θεσσαλίας, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, στα πλαίσια της συνεργασία τους, τονίζουν ότι η Θεσσαλία, συνολικά, αποτελεί έναν μαγικό τόπο, έναν απόλυτο προορισμό, όπου μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι γνωστές εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο και για δώδεκα μήνες το χρόνο, δίνοντας έτσι μια δυνατή ώθηση στην ανάπτυξη της περιφέρειας, στην παραμονή των κατοίκων στις εστίες τους με τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός), το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας, το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας (Διευθυντής Βασ. Χατζηκαμαγιάννης), η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων (Αντιπ/ρχης Δωρ. Κολυνδρίνη), ο 2/βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (Πρόεδρος των δύο Φορέων Κων. Σκριάπας) και σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, διοργανώνουν ένα σημαντικό Διήμερο Συνέδριο Εναλλακτικού Τουρισμού στο Βόλο και το Πήλιο, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, με τίτλο:
 
«ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:
Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Συνεργασίες, Ανάπτυξη»
 
και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους ή εμπλεκόμενους με τον Εναλλακτικό Τουρισμό, να λάβουν μέρος ενεργά σε αυτό, είτε παρουσιάζοντας τις δράσεις τους, είτε συμμετέχοντας στη διαμόρφωση πολιτικών για την επόμενη μέρα (www.diktioelassonas.gr).
 
Σημειώνεται ότι η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Στο σημαντικό για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία αυτό Συνέδριο, θα παρουσιαστούν οι παρακάτω θεματικές Ενότητες:
 
- Branding Τόπου – ένταξη Προορισμού στη διεθνή αγορά.
- Βιώσιμος και Δημιουργικός Τουρισμός

- οι υπάρχουσες υποδομές εναλλακτικού τουρισμού στη Μαγνησία,
- οι προοπτικές βελτίωσης και ανάπτυξης και άλλων δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα,
- Ενημέρωση παλαιών και νέων επιχειρηματιών, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου για τις καλές πρακτικές στο χώρο του βιώσιμου και δημιουργικού τουρισμού
- Ο ρόλος της Κοινωνικής Οικονομίας στον Εναλλακτικό Τουρισμό
- Παρουσίαση των Χρηματοδοτικών Εργαλείων και οι ευκαιριών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού μέσα από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και τα Προγράμματα LEADER.
- Δημιουργία Δικτύων Συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών εναλλακτικών μορφών τουρισμού
- Δημιουργία Τουριστικών Πακέτων Εναλλακτικού Τουρισμού και προώθησή τους στην ελληνική και διεθνή αγορά

dsc_3737

images-1
 
dsc_1933 
 
two_mountain_bikers_taking_a
 
Για την ανάπτυξη των παραπάνω θεματικών ενοτήτων έχουν κληθεί:
 
α. ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της προώθησης των προορισμών (Branding τόπου), από το Πανεπιστήμιο και την ελεύθερη αγορά,
β. επιστήμονες με διεθνή εμπειρία και συμμετοχή σε εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού του εξωτερικού και συνεργασία με Tour Operators,
γ. θεσμικοί εκπρόσωποι της Πολιτείας, υψηλόβαθμα στελέχη δημόσιων υπηρεσιών και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
δ. αναπτυξιακές εταιρείες,
ε. επιτυχημένοι επιχειρηματίες και
στ. πολύπειροι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, που εργάζονται στον έντονα αναπτυσσόμενο χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας.
 
 
Δημιουργία Δικτύων για καλύτερα αποτελέσματα

Στις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, που θα εξελιχθεί τόσο στο Βόλο, όσο και στο Πήλιο, (αναλυτικό πρόγραμμα τις επόμενες μέρες) το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν δίκτυα συνεργαζόμενων Φορέων, δεδομένου ότι η μετατροπή ενός τόπου σε τόπο προορισμού εναλλακτικού τουρισμού, απαιτεί κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό από την Πολιτεία (κεντρική και περιφερειακή) για την ανάδειξη του προορισμού, τη συνεργασία πολλών επιχειρηματιών του χώρου για τη δημιουργία ενός πολυποίκιλου και ποιοτικού Πακέτου εναλλακτικών δραστηριοτήτων και φυσικά τη μεθοδική και επαγγελματική προώθηση του τουριστικού Πακέτου Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων στην εγχώρια και κυρίως στη Διεθνή αγορά.
 
 
Σημαντικός ο ρόλος των Ορειβατικών Συλλόγων της Θεσσαλίας

Τέλος, σημειώνεται ότι τη 2η μέρα των εργασιών (Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, Διεθνής Μέρα Βουνού ) θα γίνει συνάντηση εργασίας όλων των ορειβατικών Συλλόγων της Θεσσαλίας (Χιονοδρομικών, Ορειβατικών, φυσιολατρικών και περιβαλλοντικών), ενημέρωσή τους για τις ωφέλειες δικτύωσής τους σε Πανθεσσαλικό επίπεδο, των προγραμμάτων χρηματοδότησης των δράσεων τους και της δυνατότητάς τους να συμβάλλουν σημαντικά στην μετατροπή της Θεσσαλίας, σε έναν απόλυτο προορισμό ορειβατικού και περιπατητικού τουρισμού, με την αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Θεσσαλίας, όπως είναι ο μυθικός Όλυμπος, ο Κίσσαβος, το Πήλιο, η Όθρυς, ο Κόζιακας κ,ά., η Λίμνη Πλαστήρα, τα νησιά κ.ά. και ως εκ τούτου στη δημιουργία εισοδήματος στις τοπικές κοινωνίες.
 
Το Διήμερο Συνέδριο Εναλλακτικού Τουρισμού στο Βόλο (10 και 11/12/2016) είναι η 3η κατά σειρά μεγάλη δράση παρέμβασης του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για την περιφερειακή ανάπτυξη, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΠΤΑ και του Europe Direct, μετά τη Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα για τη διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης ορεινών όγκων (Περτούλι Τρικάλων 6 και 7 Ιουνίου 2015) και την Ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Λάρισα 16/4/2016), που κρίθηκαν απόλυτα επιτυχημένες και αντικείμενο μελέτης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και δηλώσεις συμμετοχής στο Συνέδριο: Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού: Αρμόδιος Κων. Σκριάπας –Πρόεδρος Δικτύου ΤΗΛΕΦ. 6974-881944, E-Mail:
skriapask@gmail.com, SITE: www.diktioelassonas.gr.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου