Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης

 
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης
 
Στο πλαίσιο δημιουργίας μιας αειφόρου κοινότητας υλοποιείται στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης του ΔΠΘ η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι οποίες θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
 
Το έργο της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης και συγκεκριμένα στις εστίες των Κιμμερίων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) παρουσίασε στην Ξάνθη σε συνέντευξη τύπου ο κ. Παντελής Μπότσαρης, Αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Δ.Π.Θ, συνοδευόμενος από τους αναδόχους του έργου, κυρίους Αντώνη Κοκκινίδη και Νικόλαο Δόντη που έχουν αναλάβει τμήματα υλοποίησης του έργου.

Ο κ. Μπότσαρης, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Πράξης με τίτλο «Συμβολή των ΑΠΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία του ΔΠΘ - Δημιουργία μιας αειφόρου κοινότητας», αναφερόμενος στο εν λόγω πρόγραμμα με ακρωνύμιο RΕUNI (
reuni.eu), σημείωσε ότι το έργο έχει σαν στόχο να επιδείξει και να εφαρμόσει πιλοτικά διάφορες μορφές ΑΠΕ στον τριτογενή τομέα, με σκοπό την άμβλυνση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων σε κτίρια κοινωνικής κατοικίας, όπως οι Φοιτητικές Εστίες.
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπότσαρης, ο προϋπολογισμός της Πράξης είναι 1,8 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος μεγαλύτερος από τα προγράμματα που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου (eeagrants.org, www.eeagrants.gr) με υπεύθυνο διαχειριστή Προγράμματος το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ΚΑΠΕ (www.cres.gr).
 
 
Η περιοχή υλοποίησης του έργου
 
Το έργο θα υλοποιηθεί στις Φοιτητικές Εστίες, το Εστιατόριο και το Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στα Κιμμέρια Ξάνθης και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει στο 28%, θα μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα κατά 23%, ενώ εισάγει θερμική και ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα των κτιρίων σε ποσοστό 50%.
 
 
«Ζωντανό εργαστήριο» το έργο - ανοιχτό σε όλη την κοινωνία

Η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων θα επανεπενδυθεί από το Δ.Π.Θ. μέσα στο χώρο των Εστιών και αυτό αποτελεί δέσμευση του προγράμματος και όρος για την έγκρισή του. Ιδιαίτερη μέριμνα, σύμφωνα με τον Αν. Πρύτανη, έχει ληφθεί ώστε το έργο αυτό να λειτουργεί ως «ζωντανό εργαστήριο» τόσο για εκπαιδευτικούς σκοπούς των διαφόρων τμημάτων του Πολυτεχνείου αλλά και για επιδεικτικούς λόγους των οφελών από την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Είναι ένα έργο χαρακτηριστικό και σπουδαίο για το Πολυτεχνείο», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για έργο κρατικής χρηματοδότησης αλλά για ένα ερευνητικό έργο για το οποίο διαγωνίστηκαν πολλοί φορείς, μεταξύ άλλων Πανεπιστήμια, Ερευνητικοί φορείς, ΟΤΑ, ενώ θα είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες της Περιφέρειας και η υλοποίηση συμπεριλαμβάνει σεμινάρια ενημέρωσης στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον ΕΟΧ σε ποσοστό 85% και θα εφαρμοστεί στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων σε συνολική έκταση 11.350 τετραγωνικών μέτρων, όπου υπάρχουν συνολικά 590 κλίνες, στο εστιατόριο όπου σιτίζονται περίπου 400 άτομα και στο αμφιθέατρο που έχει μηνιαία επισκεψιμότητα 550 ατόμων.



πηγή: http://www.alexpolisonline.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου