Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Άμεσα η προκήρυξη του πρώτου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στον Δήμο Λέσβου

 
 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δημάρχου κ. Σπύρου Γαληνού, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και συζήτησε μαζί τους σχετικά με την αναγκαιότητα προκηρύξεων αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στη Λέσβο. Αφορμή για την συνάντηση, η οποία είναι μάλιστα η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, αποτέλεσε η επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ προς τον Δήμο Λέσβου, σχετικά με την υποχρεωτική, σύμφωνα με το ισχύον από το 2011 νομοθετικό καθεστώς, διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την ανάθεση μελετών αξιόλογων έργων δημοσίου συμφέροντος.
 
Πάγια θέση του συλλόγου μας, όπως επισημάνθηκε και στη συνάντηση, σε ότι αφορά στη μελέτη του δημόσιου χώρου, είναι ότι οι πιο άρτιες και ολοκληρωμένες λύσεις προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο μέσω των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Αν και η Λέσβος διαθέτει ένα ανεκτίμητο απόθεμα λαϊκής και αστικής αρχιτεκτονικής, παρουσιάζει ωστόσο στις μέρες μας μία παντελή έλλειψη σύγχρονων δημόσιων έργων, που να καταγράφουν την αρχιτεκτονική της εποχής μας και να εμπλουτίζουν την εικόνα του δημόσιου χώρου, καθιστώντας το νησί μας βιώσιμο, ελκυστικότερο και πιο εξωστρεφές.

Κλείνοντας την συνάντηση, ο κ. Γαληνός, δεσμεύτηκε να δρομολογήσει άμεσα την προκήρυξη του πρώτου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στον Δήμο Λέσβου. Από την πλευρά μας, δηλώσαμε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο, ενημερώνοντας σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία, καταγράφοντας τα πάσχοντα σημεία και προτείνοντας κατευθύνσεις, ως οι πλέον καταρτισμένοι επί των θεμάτων σχεδιασμού του ιδιωτικού και δημόσιου χώρου.

Ευχαριστούμε πολύ το Δήμαρχο Λέσβου, που ανταποκρίθηκε καλώντας μας σε διάλογο και ανυπομονούμε να καταθέσουμε και επίσημα, τις προτάσεις μας για το πώς ονειρευόμαστε τη πόλη της Μυτιλήνης και τη Λέσβο γενικότερα.

Επιθυμούμε, επίσης, να ξεκινήσουμε και να συντονίσουμε έναν δημόσιο διάλογο, όπου φορείς και πολίτες, σε συνεργασία, θα μπορέσουμε να συντάξουμε από κοινού το σχέδιο για την μελλοντική, καλύτερη εικόνα του νησιού. Τα δημόσια έργα που μελετώνται στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού με σαφώς θεσμοθετημένους στόχους, σε αντίθεση με τις μεμονωμένες σημειακές παρεμβάσεις που τελικά αποτυγχάνουν να συλλειτουργήσουν, όχι μόνο ανταποδίδουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα επενδυόμενα κεφάλαια, αλλά μπορούν να βελτιώσουν με ουσιαστικό τρόπο την εικόνα του δημόσιου χώρου και, φυσικά, την ποιότητα ζωής μας.

Το Δ.Σ. του
Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου