Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ενημέρωση για πρώτη επιβεβαιωμένη παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Aleurocanthus spiniferus


perifereia-agr
 
Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους υπόχρεους (παραγωγούς, επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων κ.α.) ότι στο πλαίσιο του προγράμματος των Επισκοπήσεων (Surveys) για το έτος 2016, διαπιστώθηκε η πρώτη επιβεβαιωμένη παρουσία στην χώρα του επιβλαβούς οργανισμού Aleurocanthus spiniferus (Quaintance) σε δείγμα φύλλων πορτοκαλιάς στην Κέρκυρα.

Το A. spiniferus κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2008, στην Κροατία το 2012 και το 2013 στο Μαυροβούνιο. Είναι πολυφάγο έντομο, οι κύριοι ξενιστές του είναι τα εσπεριδοειδή αλλά το έντομο αναπτύσσεται και σε άλλα είδη που έχουν οικονομική αξία όπως είναι το αμπέλι (Vitis vinifera), η αχλαδιά (Pyrus spp.), ο λωτός (Diospyros kaki) και άλλα είδη καλλιεργούμενων και καλλωπιστικών φυτών.

Τα ενήλικα εναποθέτουν τα αβγά σε σπειροειδή σχηματισμό στην κάτω επιφάνεια των φύλλων των φυτών ξενιστών των εντόμων σε ομάδες των 35 με 50 αβγών. Οι νεαρές προνύμφες είναι μαύρου χρώματος, πεπλατυσμένες και φέρουν πόδια. Τα ενήλικά είναι πτερωτά και ο γενικός χρωματισμός τους, σε κατάσταση ηρεμίας, είναι ένα μεταλλικό γκρι-μπλε χρώμα το οποίο είναι το χρώμα των πτερύγων τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους. Ανοιχτόχρωμα σημάδια στις πτέρυγες σχηματίζουν μια ταινία κατά μήκος του κόκκινου κοιλιακού τμήματος.

Τα έντομα δημιουργούν σε περίπτωση έντονων προσβολών πολυπληθείς αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Τα ενήλικα βρίσκονται και αυτά στις ίδιες θέσεις και σε περίπτωση που ενοχληθούν κινούνται έντονα πετώντας. Η προσβολή στα φύλλα δημιουργεί κηλίδες μελιτωμάτων όπου στη συνέχεια αναπτύσσεται έντονη καπνιά.

Τα ενήλικα των δύο ειδών μπορούν να διασπαρούν από μόνα τους πετώντας σε κοντινές αποστάσεις. Η διασπορά των εντόμων σε μεγαλύτερες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω προσβεβλημένων δενδρυλλίων που προορίζονται για φύτευση ή προσβεβλημένων τμημάτων φυτών που προορίζονται για άλλες χρήσεις. Το υλικό αυτό μπορεί να έχει αυγά ή/και προνύμφες των εντόμων.

Παρακαλούνται οι υπόχρεοι να γνωστοποιήσουν στην Υπηρεσία μας, οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση συμπτωμάτων ή παρουσία επιβλαβών οργανισμών ή κάθε άλλη ανωμαλία που παρουσιάζουν τα φυτά του.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου