Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Μια ακόμα - δυστυχώς αναμενόμενη - καταδίκη για την Ελλάδα

 
 
Η καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για την ελλιπή προστασία της χελώνας καρέτα και του Nότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου ήταν δυστυχώς αναμενόμενη.
 
Εδώ και αρκετά χρόνια είμαστε ακροατές υποσχέσεων και θεατές προσπαθειών δίχως αντίκρισμα για την προστασία του Νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου, της δεύτερης σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας της καρέτα στη Μεσόγειο και ενός από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα στη χώρα. Όμως, οι πληγές στην περιοχή παραμένουν ανοιχτές καθώς παρατηρούνται:
 
- Υποβάθμιση της παραλίας ωοτοκίας λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού επίπλων θαλάσσης, των παράνομων κατασκευών επί του αιγιαλού της και της έντονης φωτορύπανσης.
- Διάνοιξη παράνομων οδών πρόσβασης και δρόμων προς και κατά μήκος των παραλιών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση μοναδικής οικολογικής αξίας οικοτόπων, ειδικά των αμμοθινών.
- Άναρχος σχεδιασμός έργων και δραστηριοτήτων, κυρίως επενδυτικών σχεδίων οικιστικής ανάπτυξης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υποχρέωση μη υποβάθμισης και δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων στην περιοχή Natura.
- Μηδαμινά μέτρα φύλαξης της περιοχής με αποτέλεσμα την καθημερινή παρουσία τροχοφόρων και την έντονη ανθρώπινη παρουσία κατά τις νυχτερινές ώρες στην παραλία ωοτοκίας, καθώς και δεκάδες περιστατικά βανδαλισμού των φωλιών.

Η
υπόθεση C-504/14 ξεκίνησε με την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2012 λόγω των ελλιπών μέτρων που είχε λάβει η χώρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)» (GR2550005). Η Επιτροπή επισήμανε ότι η Ελλάδα ανέχεται ακόμα και στον πυρήνα του βιοτόπου, όπου εντοπίζεται το 82% περίπου της φωλεοποίησης, την ύπαρξη έργων και δραστηριοτήτων, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί δεόντως οι επιπτώσεις τους στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Οι αυθαίρετες κατασκευές, η παράνομη διάνοιξη οδών και οι υποβληθείσες αιτήσεις οικοδομής για 50 κατοικίες από εταιρία που επιδιώκει την εμπορική εκμετάλλευση μεγάλης έκτασης σε ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της προστατευόμενης περιοχής, χωρίς την απαραίτητη αξιολόγηση, κινδυνεύουν να υποβαθμίσουν την περιοχή και προκαλούν όχληση στη θαλάσσια χελώνα.

Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο του 2012 για τη λήψη μέτρων προστασίας της εν λόγω περιοχής και από τον Μάιο του 2013 έχει κινήσει τη διαδικασία για την προστασία του Νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα τα μέτρα αυτά αφενός είναι μόνο έκτακτα και προσωρινά, αφετέρου δεν εφαρμόζονται από τις αρμόδιες αρχές. Ακόμα και η πρόσφατη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Μάιο του 2016 έχει ισχύ μόνο για 2 χρόνια και επομένως δεν εγγυάται την οριστική θεσμική θωράκιση της περιοχής.
 
 
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF Ελλάς, καλούμε, ως προς την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, για μία ακόμη φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

- να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος χαρακτηρισμού της περιοχής ως εθνικό πάρκο και
- να λάβει έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της παραλίας κατά την επόμενη περίοδο ωοτοκίας.
 
Η απόφαση του ΔΕΕ αποτελεί επίσης έναν βασικό μοχλό πίεσης προς την ελληνική πολιτεία για να προχωρήσει άμεσα σε ένα εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, το οποίο θα είναι αντάξιο του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο ΔΕΕ για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους.
 
 
Περισσότερες πληροφορίες:
 
Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας και Διατήρησης Περιβάλλοντος, ΑΡΧΕΛΩΝ, κιν: 96404 70 194, conservation@archelon.gr
Γεωργία Τρισμπιώτη, Διευθύντρια MEDASSET,τηλ: 210 36 13 572,
georgiatrismpioti@medasset.org
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632,
i.kantas@wwf.gr .


πηγή: http://www.wwf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου