Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Πώς μπορούν οι πλωτές «μέδουσες» να ωφελήσουν τη φύση και τον άνθρωπο

 
Πώς μπορούν οι πλωτές «μέδουσες» να ωφελήσουν τη φύση και τον άνθρωπο
 
Φουτουριστικό design φιλικό προς το περιβάλλον
 
Οι εικονιζόμενες δημιουργίες που μοιάζουν με γιγάντιες μέδουσες μπορεί στο μέλλον να λειτουργούν σαν φιλικά προς το περιβάλλον σπίτια ή σαν μικρά ξενοδοχεία.

Η ιδέα ανήκει στην Janine Hung, αρχιτέκτονα από τις Φιλιππίνες, και οι «μέδουσές» της είναι εξοπλισμένες με δωμάτια, κουζίνα και μπάνιο. Το κρυμμένο «μυστικό» τους είναι πως στο κάτω μέρος τους διαθέτουν ειδικούς χώρους στους οποίους μπορούν να εκτραφούν ψάρια και να καλλιεργηθούν λαχανικά.

Κάτω από την επιφάνεια του νερού, η κατασκευή που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, έχει «πλοκάμια» που συλλέγουν τα σκουπίδια και φιλτράρουν το μολυσμένο νερό είτε αποθηκεύοντάς το για ανθρώπινη χρήση είτε επιστρέφοντάς το καθαρό στο περιβάλλον.

Η Hung σχεδίασε τις «μέδουσες» για τον διαγωνισμό Inhabitat’s Biodesign Competition στον οποίο έλαβε τιμητική διάκριση για την καινοτόμα πρότασή της.

«Η ιδέα μού γεννήθηκε από την επιθυμία να δημιουργήσω μια κατάσταση win-win ανάμεσα στο ανθρώπινο είδος και τη μητέρα φύση», εξήγησε η Hung στη Daily Mail.

«Οι μέδουσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικοί χώροι κατοικίας αντί για τις παραγκουπόλεις που αναπτύσσονται στα ποτάμια αλλά και ως μίνι ξενοδοχεία. Θα ήθελα να συνδέονται και με γέφυρες για να αποτελούν ένα σύνολο», πρόσθεσε.

Ηλιακά πάνελ καλύπτουν όλο το θόλο των «μεδουσών» ενώ το ειδικό γυαλί από το οποίο είναι κατασκευασμένες τις προστατεύει από καταιγίδες και λειτουργεί και ως… απωθητικό των κουνουπιών.
 
nasvbafd3

nasvbafd2
 
Ο υδροπονικός κήπος στο υπογάστριό τους επιτρέπει την εκτροφή τεσσάρων ειδών ψαριών, για την τροφή των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και την καλλιέργεια φυτών όπως λάχανο, ρίγανη και βασιλικός.

Καθώς οι «μέδουσες» πλέουν το μολυσμένο νερό περνά μέσα από τα «πλοκάμια» τους τα οποία λειτουργούν ως φίλτρα και το καθαρίζουν από επιβλαβείς ουσίες.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου