Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ρέθυμνο. Στέρεψε η βρύση της πλατείας στην Πατσό Αμαρίου


της Αννίτας Πιτσιδιανάκη

Αιτία η ανομβρία

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να έχει ανακύψει στο χωριό Πατσός του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνης λόγω της ανομβρίας.
 
Εδώ και μερικές ημέρες έχει στερέψει η βρύση στην πλατεία, το καμάρι του χωριού που ανέκαθεν έτρεχε κρυστάλλινο, γάργαρο, δροσερό νερό και στόλιζε και ομόρφυνε τον τόπο, παρέα με τον γεροπλάτανο.

Όπως μας είπε ο πρώην Αντιδήμαρχος Αμαρίου Νίκος Αλεξάκης, από τα τριγύρω βουνά συσσωρεύονται και συρρέουν υπόγεια ύδατα στον οικισμό, δημιουργώντας δύο πηγές. Από αυτές η μια μόνο, η οποία καταλήγει στην πλατεία, διαθέτει κατάλληλο νερό για την ύδρευση της Πατσού, ενώ η άλλη, της οποίας το νερό είναι ακατάλληλο, χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών.

«Εδώ και μερικές ημέρες οι «κουτσουνάρες» της βρύσης στέρεψαν!» αναφέρει ο κ. Αλεξάκης. «Το γεγονός ότι τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι βροχοπτώσεις στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με την συγκυρία των ελάχιστων και μικρών φετινών φθινοπωρινών βροχοπτώσεων, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί υπερβολικά το νερό των υπογείων πηγών. Προς το παρόν ο οικισμός υδρεύεται κανονικά, όμως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν έχουμε φέτος πολλές και επαρκείς βροχοπτώσεις, σίγουρα το καλοκαίρι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης».

Τα καμπανάκια άρχισαν να ηχούν και στο νησί μας. Οι επιπτώσεις από την καταπόνηση και καταστροφή του περιβάλλοντος και την ασέβεια με την οποία το αντιμετωπίζουμε, άρχισαν να γίνονται μια ζοφερή πραγματικότητα. Τα χειρότερα έπονται. Το κλίμα αλλάζει, οι θερμοκρασία ανεβαίνει, η ανομβρία μας επισκέπτεται πολύ συχνά και τα πρώτα σημάδια κατέφθασαν. Αν δεν γίνουν δραστικές ενέργειες από την πολιτεία και προπάντων αν δεν σταματήσουμε να καταστρέφουμε τη φύση, σύντομα θα πούμε το νερό νεράκι! Λένε ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Στο χέρι μας είναι να μην επαληθευτεί. Ίσως προλαβαίνουμε ακόμη!
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου